EK: Otvara se konkurencija za željeznički prijevoz tereta

Tržište prijevoza tereta željeznicom u EU-u od 1. siječnja 2007. godine otvorit će se za konkurenciju, objavila je Europska komisija.

Ta nova etapa u procesu revitalizacije željezničkog prometa koji je pokrenula EU u posljednjih nekoliko godina, trebala bi značiti preokret za prijevoz tereta željeznicom, čiji bi tržišni udio, nakon pada od 1970. godine u većini država članica, trebao porasti.

"Otvaranje konkurencije operatera željezničkog prijevoza tereta omogućit će stimulaciju tog sektora i pridonijet će ostvarenju europskog integriranog željezničkog prometa", ocijenio je europski povjerenik za promet Jacques Barrot.

"Želim da željeznica, sigurna za ljude i za okoliš, igra veliku ulogu u europskom logističkom lancu", dodao je.

Od 1. siječnja iduće godine sve će željezničke linije biti otvorene za konkurenciju. Na tom stupnju će u državama članicama samo međunarodne usluge za prijevoz tereta biti liberalizirane (a one predstavljaju polovicu ukupnog tržišta željezničkog prijevoza tereta u Europi). Zahvaljujući toj novoj etapi, EU se nada da će željeznički prijevoz tereta, u mjeri u kojoj će moći ponuditi kvalitetnu uslugu, prilagođenu potrebama tržišta, privući nove ulagače i nove klijente i da će ukupno, željeznički način prijevoza, dobiti stabilan i trajan udio na tržištu.

Od 1970. do 2003. godine udio cestovnog prijevoza tereta nije prestajao rasti na štetu željezničkog. S 20 posto iz 1970. godine, udio tržišta željeznice u 15 starih članica pao je na manje od osam posto u 2003. godini. (Hina)



Vijesti iz medija