Parafiran Sporazum o zračnom promet između RH i Kanade

Dvostrani Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kanade o zračnom prometu, parafiran je 1. prosinca 2006., nakon obavljenih pregovora.

Šef hrvatske pregovaračke delegacije bio je Pero Bilas, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka, a delegaciju Kanade predvodio je Nadir Patel, glavni pregovarač za sporazume o zračnom prometu koji je ujedno predstavljao Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo vanjske trgovine Kanade. U sastavu kanadske delegacije u svojstvu promatrača nalazili su se i predstavnici kanadskih zračnih prijevoznika Air Canada i Skyservice.

Odluku o pokretanju postupka za sklapanje navedenog Sporazuma donijela je Vlada RH na svojoj sjednici 16. studenoga 2006. godine, a izvršenje Odluke stavljeno je u nadležnosti Ministarstva mora, turizma, promet i razvitka.

Donošenju Odluke prethodila je inicijativa kanadske strane za sklapanje tog Sporazuma, ali i činjenice da između dviju država još uvijek nije uspostavljen izravni, redoviti zračni promet te da je Republika Hrvatska sklapanje tog Sporazuma kanadskoj strani predlagala još početkom 1995. godine, no tada je Kanada taj prijedlog neizravno odbila.

Od tog se vremena situacija na globalnom zrakoplovnom tržištu bitno promijenila, što je utjecalo i na odluku kanadske strane.

Sklapanjem Sporazuma otvaraju se mogućnosti uspostave izravnih zračnih linija između zemalja potpisnika, što će Hrvatskoj omogućiti čvršće povezivanje s brojnom hrvatskom dijasporom u Kanadi kao i uspostavu novih oblika međusobne gospodarske, kulturne i druge suradnje s ovom velikom zemljom.

U delegaciji Republike Hrvatske bili su predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, dok su u statusu promatrača pregovorima nazočili predstavnici hrvatskih zrakoplovnih tvrtki Croatia Airlines i Air Adriatic kao i Zračne luke Zagreb.

Parafirani Sporazum o zračnom prometu s Kanadom predviđa primjenu njegovih odredbi na privremenoj osnovi (tj. i prije njegovog službenog stupanja na snagu). 



Vijesti iz medija