HAK o sigurnosti označavanja radova na cestama

Hrvatski autoklub (HAK) predstavio je danas rezultate istraživanja sigurnosti obavljanja cestovnih radova na autocestama te postavljanja signalizacije - Eurotesta, kao jedini autoklub, od njih ukupno 15, koji nije iz Europske unije.

Ove su godine, u organizaciji njemačkog autokluba ADAC, testirane 53 zone radova na cestama u 10 europskih država zemalja, od čega dvije u Hrvatskoj.

Riječ je o radovima na autocesti A3, na sanaciji mosta kod Zagreba te sanaciji autoceste pored Novske, izvijestio je Darko Brozović, zamjenik voditelja Eurotest projekta u Hrvatskoj.

Obje lokacije testirane su 6. svibnja ove godine ADAC-ovim vozilima, a gradilište pored Zagreba dobilo je ocjenu - "prihvatljivo", a pored Novske - "slabo".

Od ukupno 53 lokacije u Europi samo pet njih nije prošlo na testu sigurnosti, dobivši ocjenu - "vrlo loše". Također 14 zona radova na europskim cestama dobilo je ocjenu - "vrlo dobro", 27 - "dobro", dok je sedam dobilo ocjenu - "prihvatljivo".

Najozbiljniji nedostatci (u izvođenju cestovnih radova) u Hrvatskoj bili su odvajanje dvosmjernog prometa samo malim čunjevima, a ponekad nije bilo trake za ubrzanje i usporavanje na točkama ulaza i izlaza iz zona redova.

Brozović je naglasio da se pri izvođenju radova na cestama nikako ne smije štedjeti na signalizaciji i opremanju zona radova (na cestama) te da radovi moraju biti na europskim standardima.

Također, dodao je, potrebna je analiza nesreća koje se događaju u zonama radova što do sada nije bio slučaj u Hrvatskoj, kako bi se dobili relevantniji podatci.

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Igor Malý novinarima je danas predstavio i novi DVD edukativni film o vožnji tunelima, koji će se distribuirati u auto školama.

Maly je posebno istaknuo kako je mlade vozače potrebno educirati u skladu s europskim normama ponašanja u tunelima, podsjetivši na nedavne tragične prometne nesreće na cestama u hrvatskim tunelima. (Hina)



Vijesti iz medija