Rijeka Sava dobit će jedinstven sustav za određivanje dimenzija plovnog puta

Međunarodna komisija za slijev rijeke Save na današnjoj je sjednici u Zagrebu prihvatila detaljne parametre za klasifikaciju plovnog puta na Savi, kojim se uspostavlja jedinstven sustav određivanja parametara za dimenzije plovnog puta.

Uspostavom jedinstvenog sustava klasifikacije plovnog puta stvorit će se preduvjeti za jedinstveno planiranje izgradnje i održavanja plovnih putova u slijevu Save, a ujedno će se pomoći u ostvarivanju projekta rehabilitacije i razvoja plovidbe, priopćila je Međunarodna komisija za slijev rijeke Save.

Parametri za dimenzije plovnog puta bit će obvezujući za sve zemlje savskoga slijeva, kaže se u priopćenju.

Savska komisija prihvatila je i ponudu hrvatskog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka o izradi prethodne studije koju će financirati Republika Hrvatska.

Ta studija, kaže se u priopćenju, upotrijebit će se kao osnova za izradu Studijske i projektne dokumentacije za oživljavanje i razvoj plovidbe Savom.

Izrada prethodne studije prvi je konkretni korak u projektu oživljavanja plovidbe Savom, a sve su se uključene države usuglasile da je to jedan od prioriteta u razvoju prometnih koridora u jugoistočnoj Europi.

Današnja sjednica bila je prva nakon uspostave stalnog tajništva sa sjedištem u Zagrebu, u siječnju ove godine.

Nakon sjednice Savske komisije počeo je okrugli stol "Principi višenamjenskog upravljanja vodama u slijevu rijeke Save", koji se održava u sklopu druge faze Petersberg procesa - "Atenske deklaracije" u razdoblju od 15 do 17. studenog.

Međunarodna komisija za slijev rijeke Save - Savska komisija osnovana je 2002., a čine ju predstavnici  Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. (Hina)



Vijesti iz medija