Hrvatska: Rast mobilne i pad fiksne telefonije

U Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine pala upotreba fiksne, a znatno porasla upotreba mobilne telefonije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o  telekomunikacijskim uslugama.

Od početka godine do kraja rujna u Hrvatskoj je u fiksnoj telefoniji utrošeno 6,45 milijardi minuta, što je za 13,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Najveći dio prometa u fiksnoj telefoniji, 6,31 milijardi minuta ili 98 posto, ostvaren je unutrašnjem prometu, koji je prema istom prošlogodišnjem razdoblju pao za 13,7 posto.

U međunarodnom prometu, hrvatski građani razgovarali su ukupno 146 milijuna minuta, 11,5 posto manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

U pokretnoj mreži pak stanje je potpuno drukčije. Bilježi se rast utrošenih minuta od 49 posto, na 2,92 milijarde utrošenih minuta, pri čemu je 50,2 postotni rast, na 2,83 milijarde minuta, zabilježen u unutrašnjem prometu, a 20,3 postotni rast ostvaren je u međunarodnom prometu, na 95 milijuna minuta.

Tijekom prvih devet mjeseci, kroz mreže mobilnih operatora koji djeluju u Hrvatskoj, prošlo je 1,9 milijardi SMS poruka, 0,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali MMS bilježi rast od 50,5 posto, na 10,96 milijuna poruka. (Hina) 



Vijesti iz medija