Europljani traže niže cijene roaminga

Većina europskih građana smatra da bi Europska unija trebala intervenirati kako bi telekomunikacijske kompanije snizile cijene roaminga koje su u zemljama članicama EU-a prosječno četiri puta više od cijena za pozive u nacionalnoj mobilnoj mreži i za četverominutni razgovor mogu iznositi više od 12 eura, pokazalo je novo ispitivanje Eurobarometra.

Kako je izvijestila Europska komisija, 70 posto europskih građana smatra da bi Europska unija trebala osigurati da cijene mobilnog telefoniranja u drugim zemljama članicama EU-a ne budu značajno više od razgovora u domovini.

Korisnici mobilnih uređaja u EU, prema Komisiji, plaćaju četiri do šest eura za razgovor u roamingu u trajanju od četiri minute, a u nekim slučajevima cijene roaminga za takve pozive prelaze i 12 eura.

"Pretjerano visoke cijene smanjuju korištenje mobitela u inozemstvu. To šteti potrošačima, europskoj industriji i Europi", upozorila je europska povjerenica za informacijsko društvo i medije Viviane Reding.

"Ne može se prihvatiti da teret međunarodnog mobilnog roaminga snose obični građani", istaknula je Reding, pozivajući sve mobilne operatere u EU da sruše te "posljednje vidljive barijere u unutarnjem tržištu EU-a".

Europska komisija predložila je još u srpnju ove godine zakonske propise kojima  telekomunikacijske kompanije želi prisiliti da smanje cijene roaminga nakon što su operateri ignorirali pozive da to učine sami.

Prijedlog zakona trenutačno razmatraju Europski parlament i Vijeće EU-a, odnosno zemlje članice, a usvojen bi trebao biti do ljeta iduće godine.

Potaknuti pritiskom Bruxellesa, neki mobilni operateri počeli su u međuvremenu nuditi povoljnije roaming pakete za posebne skupine korisnika, no velika većina potrošača i dalje plaća standardne tarife koje su prosječno četiri puta više od cijena razgovora u nacionalnim mobilnim mrežama, objavila je Europska komisija. (Hina)



Vijesti iz medija