EU zakonodavci zabrinuti sporazumom o razmjeni podataka u zračnom prometu

Europski zakonodavci u srijedu su izrazili negodovanje novim europsko-američkim sporazumom postignutim prošloga tjedna o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu, ustvrdivši kako ih zabrinjava odsutnost prikladne zaštite njihovih osobnih podataka.

Mnogi su pozvali Europsku uniju i Sjedinjene Države na postizanje sveobuhvatnijeg sporazuma o sigurnosti i zaštiti osobnih podataka, koji bi ujedno odgovorio na zabrinutost glede zaštite osobnih podataka povezane, primjerice, s američkim zadiranjem u podatke međubankarske mreže SWIFT.

SAD i EU u prošli su petak postigli sporazum koji američkim predstavnicima zakona omogućava lakši pristup osobnim podacima putnika u prekooceanskom zračnom prijevozu s ciljem suzbijanja terorizma.

"Izuzetno smo zabrinuti lakoćom kojom će podaci postati dostupni drugim agencijama", kazala je socijalistička zastupnica Martine Roure tijekom debate u Europskom parlamentu o novome sporazumu, postignutom nakon što je najviši sud Europske unije u svibnju prethodni sporazum odbacio zbog tehničkih propisa.

Prema tome sporazumu, europske zrakoplovne tvrtke moraju proslijediti do 34 različitih podataka o putnicima, uključujući njihove adrese, brojeve telefona i kreditnih kartica, da bi im bilo dopušteno slijetanje u američkim zračnim lukama.

Novi sporazum, koji bi EU vlade trebale službeno odobriti idućeg tjedna, primjenjivat će se  do srpnja 2007., a dvije bi strane u međuvremenu trebale postići dugoročni sporazum, koji će Bruxellesu zasigurno donijeti još više američkih zahtjeva za podjelom većeg broja podataka. (Hina/Reuters)



Vijesti iz medija