Europska komisija izabrala 16 Marco Polo projekata

Europska komisija odlučila je odobriti financijsku pomoć za podršku 16 projekata predanih u trećem pozivu za program pod nazivom Marco Polo, priopćeno je u srijedu iz Bruxellesa.

Ti će projekti rezultirati prijenosom tereta s preopterećenih europskih cesta na ne-cestovne oblike prometa - morske, željezničke i riječne plovne putove, više orijentirane na očuvanje okoliša. Ukupna financijska podrška za tih 16 projekata iznosi 21,7 milijun eura.

Dopredsjednik Komisije Jacques Barrot zadužen za promet, pozdravio je takvu odluku Komisije, istakavši kako će svi odabrani projekti pomoći u promjeni ravnoteže među različitim oblicima prometa, doprinoseći time održivoj strategiji razvoja Europske unije.

U trećem pozivu za podnošenje prijedloga zaprimljena su ukupno 63 prijedloga, u kojima se tražilo ukupno 91,9 milijuna eura EU pomoći. Odabranih 16 usmjereno je na uklanjanje s europskih cesta 10,3 milijardi tona tereta po kilometru ili godišnje 134.100 kamiona na ruti između Rotterdama i Rima.

Ti će projekti potaknuti privatna ulaganja od oko 350 milijuna eura, a pokazuju dobru zemljopisnu raspršenost, s očekivanim koristima za velike, male, srednje i periferne zemlje, ističe Europska komisija.

Jedan od izabranih projekata je logistički projekt željezničkog prijevoza ukapljenog plina (LPG) iz Sjeverne Italije do svih tržišta srednje i istočne Europe, uz korištenje dva čvorišta, u Breclavu i Zagrebu. (Hina)



Vijesti iz medija