Od Splita do Kaštela od 10. prosinca i željeznicom

Hrvatske željeznice (HŽ) od 10. će prosinca ponovno uspostaviti redovitu putničku željezničku vezu između Splita i Kaštel Staroga, najavio je zamjenik predsjednika Uprave Hrvatskih željeznica Marijan Klarić. 

Uspostavljanje željezničkog prometa između Splita i Kaštela, s 13 dnevnih polazaka, uvod je u produženje te linije do Zračne luke u Resniku, a zatim i do Trogira. 

U provedbu prve faze projekta prigradske željeznice HŽ će uložiti najmanje pet milijuna kuna kako bi osuvremenio prugu i putnicima pružio sigurnost i kvalitetu prijevozom dizelskim vlakovima, kapaciteta do 150 mjesta, kazao je Klarić. 

Uz postojećih pet postaja, na dvokolosječnoj pruzi, dužine 18 kilometara, izgradit će se i dvije nove u Kaštel Gomilici i Kambelovcu, te više nadzemnih i podzemnih u Splitu. 

Prigradskom željeznicom, kao bržem i jeftinijem načinu prijevoza, koja bi od Splita do Kaštel Starog trebala stizati za 22 minute, umnogome bi se rasteretio javni gradski prijevoz, ističe Klarić. 

Dodao je kako upravo u tome u HŽ-u vide isplativost projekta, uz njegove ekološke prednosti u odnosu na druga prometna rješenja na području kojemu gravitira više od 250 tisuća stanovnika, ne računajući turiste kojima bi takav prijevoz također bio blizak. 

Željeznička veza između Splita i Kaštel Staroga postojala je još 1993. godine, ali je zbog nerentabilnosti ukinuta nakon samo godinu dana, jer se u taj projekt nisu uključile jedinice lokalne samouprave koje nisu poštovale dogovor s HŽ-om o usklađivanju tarifnog sustava u javnom prijevozu. Propasti projekta pridonijele su i zastarjele lokomotive. (Hina)



Vijesti iz medija