Kalmeta: Tehnološka cesta u Šibeniku prije roka

Rekonstrukcija i izgradnja tzv. Tehnološke ceste u Šibeniku bit će dovršena prije roka, do ljeta 2007.godine, rekao je danas na konferenciji za novinare Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka.

Ministar Kalmeta sa suradnicima te šibensko-kninskim županom Dujom Stančićem i gradonačelnicom Šibenika Nedjeljkom Klarić danas je obišao gradilište Tehnološke ceste.

"Rekonstrukcija Tehnološke ceste izuzetno je zahtjevna, jer je riječ o samom središtu grada u kojemu nije dopušteno miniranje, a postoji i čitav niz drugih ograničenja koja usporavaju radove", naglasio je Kalmeta.

Istaknuo je da će izgradnja Tehnološke ceste u potpunosti promijeniti život u Šibeniku, jer će utjecati na prometnu povezanost, ali i komunalno te urbanističko uređenje grada. Potaknut će i razvoj Luke Šibenik, a utjecat će i na putnički brodski promet, zbog čega će Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka s 40 milijuna kuna rekonstruirati trajektno pristanište Vrulje u šibenskoj luci.  

U ljeto 2007., uz radove na Tehnološkoj cesti, bit će dovršeni i radovi na drugom velikom infrastrukturnom projektu na području Šibenika - prometnici od čvora Šibenik na AC1 do mjesta Tromilja u zaleđu grada, uključujući i 350 metara dug tunel kroz brdo Trtar. Dokumentacija za taj projekt je dovršena, a uskoro se očekuje raspisivanje natječaja za izvođenje radova, dodao je Kalmeta. Radovi na Tehnološkoj cesti vrijedni su oko 50 milijuna kuna, dok će izgradnja prometnice od Šibenika do Tromilje stajati 115 milijuna kuna.  

Ulaganja u prometnu infrastrukturu u sljedećem razdoblju uslijedit će i na drniškom području, gdje će se rekonstruirati cesta D33 od Pakova Sela do Drniša, a izgradit će se i nova trasa dionice ceste Šibenik-Drniš-Knin, s mostom preko Čikole, rekao je Kalmeta.

Na konferenciji za novinare, održanoj u povodu posjeta ministra Kalmete Šibeniku, državni tajnik za more Branko Bačić istaknuo je da je u projekte uređenja infrastrukture i druge programe na šibenskim otocima u zadnje tri godine uloženo 18 milijuna kuna.

Uz ostalo,  ove godine sufinanciraju se izgradnja vodoopskrbnog sustava na Kapriju i Žirju, sanacija i opremanje područnih škola na Prviću i Zlarinu, izgradnja spomen-parka Faustu Vrančiću na Prviću te rekonstrukcija pristaništa u Kapriju. (Hina)Vijesti iz medija