Konferencija o razvoju željezničke infrastrukture u jugoistočnoj Europi

Od utorka 21. do četvrtka 23. veljače 2006. u zagrebačkom hotelu Sheraton bit će održana međunarodna konferencija pod naslovom „Rail Investment – South–East Europe 2006„ (Investiranje u željeznice na području jugoistočne Europe 2006), koju će otvoriti Branimir Jerneić, pomoćnik ministra mora turizma, prometa i razvitka.

Organizator konferencije je britanska tvrtka Russell Publising, koja inače izdaje časopis European Railway Review, domaćin konferencije su Hrvatske željeznice, a važni sponzori su tvrtke Vossloh, Voestalpine i Bombardier.

Ta specijalizirana konferencija okupit će oko 120 vodećih ljudi međunarodnih organizacija, željeznica, željezničke industrije i financijskih institucija koji će kroz tri dana razgovarati o temi ulaganja u željezničku infrastrukturu u jugoistočnoj Europi. Moto konferencije je  »Buduća profitabilnost pomoću razvoja infrastrukture - Transeuropske mreže i uspon regionalnih pruga«.

Prema posljednjoj listi sudionika koju je organizator ažurirao do danas u podne, na konferenciji se kao govornici očekuju: Frank Jost iz Europske komisije, Axel Horhager iz Europske investicijske banke, Paul Amos iz Svjetske banke, Wolfgang Reuss iz KFW IPEX banke, Paolo De Cicco iz Međunarodne željezničke unije, Johanes Ludewig. dirkektor Zajednice europskih željeznica, generalni direktori Slovenskih željeznica Joze Jurković, i Željeznica Bosne i Hercegovine Narcis Đumhur, bivši direktor, a sada savjetnik generalnog direktora Makedonskih željeznica Stojan Naumov, a očekuje se još niz visokih dužnosnika grčkih, austrijskih, srpskih, mađarskih i latvijskih željeznica.

Prvoga dana konferencije govorit će predstavnik Europske komisije, Europske investicijske banke,  Svjetske banke i Banke KfW IPEX. U popodnevnom dijelu bit će govora o  javno-privatnoj suradnji, o razvoju održivih prometnih sustava u jugoistočnoj Europi, o obavljanju graničnoga nadzora u svrhu profitabilnosti željezničkih prijevoznika itd. U tom dijelu  govorit će i predstavnici Zajednice europskih željeznica (CER), Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka RH; Ministarstva kapitalnih investicija Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici Ministarstva prometa Republike Slovenije. U popodnevnom dijelu govorit će i član Uprave HŽ-a Zlatko Dokaza.

Drugi dan konferencije uglavnom će biti posvećen X. i V. koridoru. O temi 'Zadaća željezničkih poduzeća jugoistočne Europe u transeuropskoj željezničkoj interoperabilnosti' govorit će izaslanik Međunarodne željezničke unije (UIC), a o novim projektima i razvoju uz predsjednika Uprave HŽ-a Davorina  Kobaka, govorit će i generalni direktori Slovenskih, Bosansko-hercegovačke željezničke javne korporacije, (BHZJK), Željeznica Federacije BiH, Željeznica Srbije, Makedonskih željeznica, Grčkih željeznica (OSE).

Treći dan konferencije govorit će se o usredotočenju zapadne tehnologije na uspon željeznica u jugoistočnoj Europi. O iskustvima i inovacijama govorit će  predstavnik DB- Netz AG, predstavnik Mađarskih državnih željeznica (MÁV), predstavnik Austrijskih saveznih željeznica te Rumunjskih željeznica.

Više o konferenciji na internetskoj stranici http://www.russellpublishing.com/RISEE/RISEE.htm kao i na www.hznet.hr



Vijesti iz medija