Vlada uredbom produžila rok za ispunjavanje uvjeta za obavljanje cestovnog prijevoza

Hrvatska je Vlada na današnjoj izvanrednoj sjednici donijela Uredbu sa zakonskom snagom kojom je za još godinu dana produžila rok u kojem se prijevoznici trebaju uskladiti sa zakonskom odredbom koja propisuje da se prijevoza putnika i tereta može obavljati vozilima (autobusima, odnosno teretnim vozilima) mlađim od 18 godina, a za prijevoz učenika mlađim od 10 godina.

Vlada je, naime, uredbom izmijenila Zakon o prijevozu u cestovnom prijevozu, te je rok za usklađenje sa zakonskom odredbom koja se trebala početi primjenjivati od 24. prosinca ove godine, produžila za još godinu dana.

S obzirom na utvrđeni rok za usklađivanje, kao i veliki broj zahtjeva za prolongiranjem roka, te da inicijativu podržavaju i Hrvatska gospodarska komora, kao i Hrvatska obrtnička komora, nadležni uredi državne uprave u županijama, te tijela nadležnog za promet u Gradu Zagrebu, kao i sami prijevoznici predloženo je donošenje Uredbe kojim bi se utvrđeni rok prolongirao.

Prema iznesenim podacima, u Hrvatskoj je trenutno više od 24.800 teretnih vozila te gotovo 1.850 autobusa starije od 18 godina.

Jedan od problema u usklađivanju prijevoznicima između ostalog predstavlja Pravilnik o posebnim uvjetima za parkiranje vozila („Narodne novine“ broj 104/05), kojim se utvrđuju minimalni tehnički i drugi uvjeti kojima mora udovoljavati prostor za parkiranje vozila, kao uvjet za dobivanje licencije za obavljanje javnog prijevoza u cestovnom prometu i pružanje kolodvorskih usluga za teretna vozila.

Drugi problem koji se javlja u prijevozničkoj djelatnosti od stupanja na snagu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu je propisani uvjet koji se odnosi na vozila i to na način da se djelatnost cestovnog prijevoza putnika i tereta može obavljati vozilima (autobusima, odnosno teretnim vozilima) mlađim od 18 godina, a za prijevoz učenika mlađim od 10 godina), koji zahtijeva u odnosu na rokove isporuke i nabavke vozila u skladu sa propisanom starošću vozila, dulje vremensko razdoblje, u odnosu na mogućnost isporuke vozila odgovarajuće dobne granice. 

S obzirom na naprijed navedeno, ocjenjeno je da su zahtjevi za produljenjem roka usklađivanja svih subjekata koji se bave prijevozništvom osnovani, te da je potrebno za normalan i nesmetan nastavak obavljanja cestovnog prijevoza putnika i tereta u Republici Hrvatskoj, produljiti rok na godinu dana, kako bi se ostalo dovoljno vremena prijevoznicima da započete procese pomlađivanja voznog parka i osposobljavanje i pripremu parkirališnih mjesta završe u primjerenom roku.   

Uredba o izmjeni Zakona o prjijevozu u cestovnom prometu



Vijesti iz medija