Upravni odbor HFP-a odbio ponudu Tankerske plovidbe za Jadroplov

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odbio je danas prihvatiti ponudu Tankerske plovidbe za kupnju 65,49 posto dionica splitskog Jadroplova, uz pojašnjenje da je u ponudi priložen kupoprodajni ugovor koji znatno odstupa od uvjeta natječaja, ali i same ponude Tankerske plovidbe.

Kako je pojasnio potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac, Tankerska je za dionice Jadroplova ponudila 240 milijuna kuna, zadržati zatečene zaposlenike, kupiti 3 broda, zaposliti dodatna 132 radnika u narednih pet godina te izgraditi novi brod za rasute terete u jednom od domaćih brodogradilišta, a ukupna ulaganja u Jadroplov trebala su iznositi 207,9 milijuna kuna.

No, kazao je Gotovac, Tankerska plovidba je nakon dubinske analize stanja (due dilligence) u Jadroplovu u prijedlogu ugovora navela kako traži novu, neovisnu procjenu vrijednosti brodova Jadroplova na temelju danas vrijedećih uvjeta i cijena na tom tržištu te određivanje cijene za dionice po toj procjeni.

Kako HFP nema mandat pregovarati o cijeni Jadroplova, koju je odredila Vlada, UO HFP-a odbio je tu ponudu Tankerske plovidbe te je zadužio stručne službe HFP-a da predlože nove uvjete natječaja.

U prijedlogu novog zakona o privatizaciji, koji bi trebao biti dovršen do kraja idućeg tjedna te uskoro predstavljen Gospodarsko-socijalnom vijeću, najavio je Polančec, među ostalim će se izbjeći prve dvije faze, koje znatno usporavaju proces privatizacije, posebice kod tvrtki za koje se unaprijed zna da zbog stanja u njima ne mogu privući ulagače. (Hina) 



Pisane vijesti