Planiranje civilnih komunikacija u kriznim situacijama

«NATO – Planiranje civilnih komunikacija» naziv je seminara koji se u organizaciji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Uprave telekomunikacija i pošte, održava u  Splitu 5. i 6. listopada 2004.  Predsjednik Odbora za planiranje civilnih komunikacija NATO-a Henrik de Vries predvodi tim stručnjaka u čijem su sastavu dva predstavnika iz SAD-a i Nizozemske te po jedan iz Velike Britanije i Portugala.

Seminar je namijenjen ministarstvu nadležnom za telekomunikacije i poštu, operatorima telekomunikacija i pošte i radiotelevizijske difuzije. Na seminaru je sudjelovala Tatjana Holjevac, pomoćnica ministra, a prisustvovali su i Nacionalni koordinator Vlade Republike Hrvatske za NATO  Pjer Šimunović, prvi sekretar hrvatske misije za NATO u Bruxellesu Marta Nakić-Vojnović te 50-tak sudionika.

Telekomunikacije i pošta vrlo su važan dio infrastrukture i ključ funkcioniranja suvremenog društva, što uključuje i krizne situacije. Sudionici  seminara iz Hrvatske upoznali su stručni tim Odbora sa zakonskom regulativom i daljnjom liberalizacijom telekomunikacijskog i poštanskog tržišta te prezentirali napore u provođenju organizacije pomoći u hitnim slučajevima (traženje i spašavanje na moru, zaštita mora i podmorja od zagađenja, zaštita od požara, rad na projektu «112» i sl.).

Henrik de Vries upoznao je prisutne sa NATO-vom organizacijom civilnih komunikacija, odnosno kako NATO planira njihovo funkcioniranje u kriznim situacijama koje mogu biti izazvane ljudskim faktorom ili prirodnom katastrofom te izrazio spremnost u pružanju pomoći u znanju i savjetima NATO-vih eksperata. Posebno su bile zanimljive prezentacije   funkcioniranja civilnih komunikacija u kriznim situacijama u državama članicama NATO-a,  u Češkoj, Nizozemskoj, Portugalu, Velikoj Britaniji i SAD-u.



Vijesti iz medija