Kalmeta pustio u promet novu dionicu na državnoj cesti D-1

Ministar Kalmeta pušta u promet novu dionicu cesteMinistar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA pustio je u promet rekonstruiranu dionicu Debelo brdo u dužini od 5,2 km s dogradnjom trakova za spora vozila na državnoj cesti D-1 (Karlovac-Plitvice-Gračac-Split).

Na državnoj cesti D-1 prijašnja dionica Debelo brdo bila je jedna od najlošijih dionica koja je za vrijeme jačeg prometa bila stalan generator kolone vozila. Na toj su dionici bile učestale prometne nesreće te je zbog toga evidentirana kao jedna od crnih točaka na mreži državnih cesta i zbog toga je ušla u planove rekonstrukcije.

Cilj rekonstrukcije bio je da se izgradnjom četverotračne ceste tj. dogradnjom trakova za spora vozila u smjeru uzbrdice i nizbrdice postiže povećanje propusne moći, čime se znatno povećava sigurnost prometa na ovoj dionici.

Svi tehnički elementi trase ceste određeni su za brzinu od 80 km/h. Investicija rekonstrukcije iznosi oko 60 milijuna kuna, investitor su Hrvatske ceste. Projektant je TraffiCon, a izvođač radova Viadukt d.d. iz Zagreba s podizvođačem Dalekovod d.d., dok je nadzor radova provodio  Investinženjering.

Minstar Kalmeta i Milan Jurković, ličko-senjski županDolaskom autoceste otvaraju se velike mogućnosti za razvoj Like, a već je sada vidljiv gospodarski pomak, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na sastanku sa ličko-senjskim županom Milanom Jurkovićem i predstavnicima Grada Gospića, održanom  nakon puštanja u promet prijevoja Debelo brdo.

Župan Jurković izrazio je zadovoljstvo što je osiguran novac za sanaciju cesta uništenih prilikom izgradnje autoceste.

Također, Hrvatske ceste će do jeseni završiti dokumentaciju i početi s radovima na rekonstrukciji D-50 Špilnik-Čovići, dok su ceste D-25 (Korenica-Gospić-Karlobag) i D-52 (otočac-Vrhovine-Borje) uvrštene u program betterment.

Ministarstvo je osiguralo sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture u Ličko-senjskoj županiji u iznosu od 100 milijuna kuna kao i za izgradnju 11 školskih objekata.



Vijesti iz medija