Tri ministra za uvrštenje Jadransko-jonskog pravca u europske koridore

Ministar Kalmeta u Trebinju sa ministrima BiH i CG

Ministri prometa Republike Hrvatske Božidar Kalmeta, Bosne i Hercegovine Branko Dokić i Crne Gore Andrija Lompar, potpisali su danas u Trebinju (BiH) zajedničku izjavu o suradnji na programu jadransko-jonskog prometnog koridora i projektu Jadransko-jonske autoceste.

Tri ministra time su potvrdili zajednički nastup prema Konferenciji europskih ministara prometa (CEMT) za uvrštenje jadransko-jonskog pravca u mrežu paneuropskih prometnih koridora te dali svoju suglasnost o Jadransko-jonskoj autocesti, kao velikom europskom i širem reginalnom projeku stabilizacijskog i razvojnog značaja. Dogovoreno je da će na sljedećem CEMT-u, koji se ove godine održava u Ljubljani u svibnju, sedam ministara prometa zemalja kroz koje prolazi Jadransko-jonska autocesta izaći sa zajedničkim prijedlogom o uvršenju jadransko-jonskog pravca u mrežu paneuropskih prometnih koridora, a potom se sastati u Podgorici.

Također, na sastanku u Trebinju, ministar Kalmeta i ministar Dokić potpisali su Memorandum o suglasnosti kojim se prihvaća inicijativa BiH da se realizira cestovna veza visoke razine usluge na trasi europske ceste E 661 na dijelu između Banje Luke i čvorišta Okučani, na posavskoj autocesti paneuropskog prometnog koridora X. Tim memorandumom ministri su ocijenili prostorno prometno prihvatljivim vođenje trase zapadno od obje Gradiške, s lokacijom novog mosta preko Save uzvodno od postojećeg. Na toj cestovnoj vezi BiH treba izgraditi 30, a RH 9 kilometara.

Ministar Kalmeta zatražio je od ministra Dokića zajednički nastup republika Hrvatske i BiH prema EUROCONTROL-u za provedbu sporazuma o osnivanju zajedničke Srednjoeuropske kontrole zračne plovidbe sa sjedištem u Beču. U toj zajedničkoj kontroli leta predviđeno je sudjelovanje osam zemalja (RH, BiH, Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, Italija), a za osnivanje tog tijela potrebna je ratifikacija tzv. CEATS sporazuma u pet država, kojeg su zasad ratificirale njih četiri.



Vijesti iz medija