Simpozij o normama i normizaciji u telekomunikacijama

Pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka,  i potporom organizacije ETSI, održan  je simpozij pod nazivom «Pristup EU – mogućnosti i zamke za telekomunikacijsko tržište» o normama i normizaciji u telekomunikacijama.

Simpozij je otvorio Dražen Breglec, državni tajnik za promet i veze, a ispred organizacije ETSI skup je pozdravio Jorgen Friis, generalni tajnik te Makis Kokkos, ispred NOKIA-e.

Ukazano je na neophodnu  potrebu postojanja tehničkih normi i normizacije za telekomunikacijsko tržište te  regulatorno okruženje u EU (uključujući i odluku o telekomunikacijskoj terminalnoj opremi).

Prikazano je  stanje u mobilnim komunikacijama i njihov budući razvoj. Implementacija tehničkih normi u hrvatsko zakonodavstvo bitan je preduvjet telekomunikacijske industrije u Hrvatskoj i jedan od osnovnih uvjeta pridruživanju Europskoj uniji i pristupu telekomunikacijskom tržištu Europe. 

U sklopu simpozija održan je i okrugli stol s istom temom. Diskusija je bila vrlo kvalitetna s velikim brojem sudionika.

Generalni tajnik ETSI-a, Jorgen Friis i njegovi suradnici, iskazali su veliko zanimanje za hrvatski patent plaćanja parkiranja putem mobilnog telefona te predložili da se od ETSI-a službeno zatraži normizacija primjene navedenog patenta kako bi se mogao primjenjivati u Europskoj uniji.

U radu seminara sudjelovalo je 65 učesnika iz državnih uprava, proizvođači telekomunikacijske opreme Ericsson Nikola Tesla, Siemens, Končar davatelji telekomunikacijskih usluga HT, HT Mobile, VIPNet, te HEP, Hrvatski zavod za telekomunikacije, HŽ, GZAOP, Društvo za zaštitu potrošača, Fakultet elektrotehnike i računarstva, MUP RH, HP, DZNM, ZIK Zagreb i mnogi drugi.



Vijesti iz medija