Punopravni ulazak Republike Hrvatske u JAA

Primanje Republike Hrvatske u punopravno članstvo JAA na Sjednici Skupštine JAA-a (JAA Board) 16. ožujka 2004. godine u Parizu je od izuzetnog značaja za cjelokupni zrakoplovni sustav u Republici Hrvatskoj. Naime, vezano za značaj primanja naše Uprave zračnog prometa u punopravno članstvo JAA, napominjemo da su sve buduće članice proširenja prvog kruga Europske Unije u svibnju 2004. godine morale udovoljiti zahtjevu da njihove zrakoplovne vlasti ispune sve potrebne uvjete da ih se primi u punopravno članstvo JAA.

Proces ulaska zrakoplovnih vlasti Republike Hrvatske - Uprave zračnog prometa Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka u punopravno članstvo Združenih zrakoplovnih vlasti - JAA započeo je kada je Uprava zračnog prometa u dopisu od 17. studenog 1999. godine, upućenom gosp. Klaus Koplinu, glavnom tajniku Skupštine JAA-a (JAA Board Chairman), podnijela zahtjev za članstvo u JAA.

Svečanim primanjem na sjednici Skupštine JAA-a (JAA Board) održanoj u Parizu, 27. lipnja 2001. godine, zrakoplovna vlast Republike Hrvatske - Uprava zračnog prometa dobiva status pridružene članice JAA (JAA candidate member), čime je završena prva faza procesa ulaska u punopravno članstvo.

Nakon toga, izvršene su potrebne pripreme za početak druge faze koja je trajala od 2001. godine, kada je podnesen zahtjev za punopravno članstvo, do danas prilikom čega su stručne komisije JAA obavile nekoliko preliminarnih nadzora kvalitete, organizacije rada i usvojene zakonske zrakoplovne regulative JAA (Joint Aviation Requirements), koja predstavlja osnovni temelj za daljnji razvoj propisa Europske Unije iz područja zračnog prometa.

U ljetu 2003. godine, točnije u razdoblju od 11. do 14. kolovoza, izvršen je konačni nadzor (Fact Finding Visit) cjelokupnog rada Uprave zračnog prometa, te dijela zrakoplovne industrije - zračnih prijevoznika Croatia Airlines i Air Adriatic i Zrakoplovno tehničkog zavoda, kako bi se provjerile metode rada, ljudski resursi, način implementacije JAR propisa, te kontinuirani nadzor provođenja usvojenih propisa, a u svrhu procjene udovoljavanja uvjeta i standarda JAA-a.

U studenom 2003. godine Upravi zračnog prometa dostavljeno je izvješće o obavljenom nadzor,u  (Fact Finding Visit Report) sa zaključcima prema kojem su bile potrebne neznatne korekcije i mjere. Uprava zračnog prometa formirala je radnu grupu stručnjaka zaduženu za izradu Plana aktivnosti (action plan), sa korektivnim mjerama i datumima implementacije, kao što je JAA preporučio u svom izvješću, te je većina preporuka usvojena već u prosincu 2003., a preostale mjere u siječnju 2004. godine.

Na posljednjem sastanku Odbora JAA-a (JAA Committee) održanom 24. veljače 2004. godine predloženo je primanje zrakoplovnih vlasti Republike Hrvatske - Uprave zračnog prometa u punopravno članstvo JAA, a 16. ožujka 2004. godine očekuje se i formalna potvrda na sastanku Skupštine JAA-a (JAA Board).

 



Vijesti iz medija