U tijeku saniranje onečišćenja mora u Raškom zaljevu

 

Lučka kapetanija Pula provodi koordiniranu akciju uklanjanja onečišćenja mora u Raškom zaljevu, do kojega  je došlo uslijed istjecanja goriva iz spremnika stranog teretnog broda tijekom boravka na vezu u luci Trget.

Prvu dojavu o mogućem onečišćenju mora u luci Trget službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su jutros u 07.38 sati od očevidca (uzgajivač dagnji) putem Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Pula, o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju Pula.

Postupak saniranja onečišćenja mora provodi Lučka kapetanija Pula, koja je u skladu sa Planom intervencija od iznenadnog onečišćenja na moru aktivirala Županijski operativni centar (ŽOC) te su potvrdili da je situacija pod kontrolom.

Uz Pulsku kapetaniju u akciju su uključeni Lučka ispostava Raša i Županijska služba zaštite okoliša, a od 10.30 sati na poziciji su angažirana plovila tvrtke specijalizirane za suzbijanje i uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji djelatnici su odmah ograničili širenje onečišćenja plutajućim branama te započeli postupak uklanjanja onečišćenja.

U cilju pružanja pomoći u provedbi aktivnosti u dijelu osiguravanja plovnog područja zahvaćenog onečišćenjem, u akciju je uključen i brod OSRH. Danas od 11.40 sati na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u Raškom zaljevu, dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenim onečišćenjem.

Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavljaju inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za kojega je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Riječ je o brodu 'Fidelity', dužine 115,3 metara i 5395 bruto tona, koji plovi pod Libanonskom zastavom.

Prema prvim procjenama iz brodskog spremnika isteklo je između 5 i 15 tona srednje teškog pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja (tankiranja) goriva, dok je brod boravio na lučkom vezu, gdje je odmah i zadržan do okončanja inspekcijskih i očevidnih radnji.

Slijedom rečenoga, u tijeku je saniranje onečišćenja mora, a o svim daljnjem aktivnostima u sklopu ove akcije javnost će biti pravodobno informirana.


Pisane vijesti