U Splitu dodijeljene stipendije učenicima i studentima pomorskih zvanja

 

Danas je u zgradi splitskog Pomorskog fakulteta održana svečanost dodjele stipendija učenicima i studentima  pomorskih škola i fakulteta s područja Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Na svečanosti je ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sudjelovao pomoćnik ministra Anđelko Petrinić.

Ukupno je dodijeljeno 39 stipendija, 32 učeničke i 7 studentskih, a primili su ih učenici Pomorske škole u Zadru, Pomorske škole u Splitu, Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule, Prometno – tehničke škole u Šibeniku, te Pomorsko-tehničke škole u Dubrovniku. Ugovori o stipendiranju uručeni su i studentima Pomorskog fakulteta u Splitu te Sveučilišta u Zadru.

„Dodjelom stipendija stimuliramo upis učenika i studenata u pomorske škole i fakultete, te podižemo kvalitetu stručnog kadra, kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i očuvanje morskog okoliša. Ponosni smo što su naši pomorci poznati i priznati u svijetu kao izrazito vrsni stručnjaci, te time predstavljaju jedan od najboljih „hrvatskih izvoznih proizvoda". Takav status svakako želimo poticati i u budućnosti. U nadi da smo vas današnjim činom potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija dodatno ohrabrili i učvrstili vašu želju za bavljenjem ovim zahtjevnim, specifičnim i časnim zanimanjem, dragi učenici i studenti, u ime Ministarstva mora, prometa i  infrastrukture želim vam uspješan završetak školovanja i još uspješniji  početak  pomorske karijere“, rekao je povodom svečanosti dodjele stipendija pomoćnik ministra Anđelko Petrinić.

Podsjetimo kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture od 2006. do 2017. godine stipendiralo 1271 učenika i studenta, od čega 924 učenika pomorskih škola i 347 studenata pomorskih fakulteta, a za što je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske izdvojeno ukupno 45,2 milijuna kuna.

U ovome trenutku stipendiju Ministarstva prima 176 učenika i 49 studenata, i to u mjesečnom iznosu od 800 kuna za učenike i 1.200 kuna za redovne studente.

Pored stipendiranja đaka i studenata pomorskih zvanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, nastavlja s provedbom Programa sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi. Provedba ovoga Programa omogućit će mladim pomorcima završetak obveznog obrazovnog procesa koji je preduvjet za stjecanje časničkih zvanja, i nužan uvjet za ulazak u svijet rada u pomorstvu. S tim u vezi istaknimo kako je samo tijekom 2016. godine sufinanciran ukrcaj ukupno 275 vježbenika na brodove hrvatskih brodara.


Pisane vijesti