U Opatiji otvorena Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi

 

U sklopu trodnevnog događanja „Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe“ u Opatiji je danas otvorena „Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi - vizija razvoja“.

Konferenciju je otvorio Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a svečanosti su nazočili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar turizma Gari Cappelli.

„Čestitam Vam na organizaciji prve hrvatske konferencije posvećene pomorstvu i unutarnjoj plovidbi. Opatijska Konferencija između ostalog pokazuje sinergiju dvije Hrvatske – jadranske i podunavske. Jedina smo europska zemlja koja ima tu prednost da je istodobno i jadranska i podunavska“, kazao je premijer Plenković te podsjetio kako je more „kruh i ljubav“ mnogih hrvatskih ljudi.

Premijer se osvrnuo i na značaj koju pomorstvo ima za gospodarski razvoj zemlje. Posebno je pritom izdvojio ulogu pomorskog obrazovanja, razvijenosti lučke infrastrukture, kao i opću razinu prometne povezanosti. Sve navedeno dugoročno utječe na konkurentnost nacionalnog pomorskog sektora.
„Nakon što su brodari prebrodili vjerojatno najveću krizu na svjetskom brodarskom tržištu, sada je važno omogućiti dostupnost kvalitetnih financijskih instrumenata koji će pomoći financijsko restrukturiranje sektora i omogućiti novi investicijski zamah. Smatram da u tom procesu važnu ulogu može odigrati Hrvatska banka za obnovu i razvoj“, istaknuo je na kraju svojeg izlaganja Predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ispred organizatora Konferencije, na aktualno stanje u hrvatskom pomorskom sektoru, osvrnuo se ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. On je u svojem izlaganju izdvojio neke od najavljenih regulatornih izmjena u sektoru pomorstva:
„Pripremamo reformu tri temeljna zakonodavna stupa hrvatskog pomorstva - Zakona o lučkim kapetanijama, Pomorskog zakonika i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Ovim zakonodavnim okvirom namjeravamo ostvariti niz ciljeva, a među njima svakako je i poboljšanje životnih i radnih uvjeta pomoraca, kao i unaprjeđenje konkurentnosti hrvatskih pomoraca, oduvijek cijenjenih po njihovoj stručnosti“, rekao je.

Ministar je najavio i nova ulaganja u infrastrukturu hrvatskih luka te dodao: „U tijeku su važni investicijski zahvati u lukama Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik. Tako je samo u 2017. godini osiguran iznos od 306 milijuna kuna za provedbu započetih projekata, a čak 850 milijuna kuna dodijeljeno je iz CEF-a za projekte riječke luke i željezničku infrastrukturu neophodnu za razvoj teretnog prometa“, istaknuo je.

Podsjetimo, kako će tijekom iduća dva dana, na mnogobrojnim panelima organiziranima u sklopu Konferencije biti predstavljena vizija razvoja pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj.
 
Razgovarat će se i o aktualnim pomorskim politikama, statusu pomoraca i njihovim pravima, zaštiti mora, konkurentnosti naših luka, kao i o izazovima s kojima se u svakodnevnom poslovanju suočavaju hrvatski brodari.
 
Istaknimo na kraju kako je rano jutros, povodom obilježavanja blagdana zaštitnika pomoraca Svetog Nikole, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u akvatoriju riječke luke, položio vijenac u more u znak sjećanja na sve stradale i nestale pomorce.


Pisane vijesti