Zamjenik ministra Miro Škrgatić predstavio početak provedbe Projekta "Nacionalnoga plana razvoja luka od osobitog (međunarodnog) gospodarskog interesa za RH

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Miro Škrgatić obratio se pozdravnim govorom sudionicima i uzvanicima prilikom predstavljanja početka provedbe projekta "Nacionalnoga plana razvoja luka od osobitog (međunarodnog) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku", čime je otvorio konferenciju o provedbi ovoga strateškog dokumenta koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Promet 2007.-2013. u visini 85 % vrijednosti iznosa, te predstavlja prvi put od osnutka Republike Hrvatske takvu vrstu dokumenta za razvoj luka, što će u budućnosti biti strateška podloga za razvoj i pripremu različitih razvojnih projekata Ministarstva i lučkih uprava.

"Današnji dan predstavlja novi početak razvoja luka od osobitog međunarodnog gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku. Taj ciklus započet je prije nešto manje od 10 godina osnutkom prve lučke uprave, te se nastavio kroz sve ove godine, pri čemu je Republika Hrvatska u razvoj luke Rijeka, Zadar, Šibenik, Split Ploče i Dubrovnik do današnjeg dana uložila više od 600 milijuna eura.“ - rekao je u uvodnom dijelu predstavljanja zamjenik ministra Miro Škrgatić.

U obraćanju sudionicima predstavljanja ovoga Projekta zamjenik ministra Škrgatić rekao je da u počecima razvoja morskih luka Republika Hrvatska nije bila članica EU, pa je bila primorana za razvoj morskih luka koristiti zajmove međunarodnih financijskih institucija.

"Današnjim danom taj ciklus završava te ovim Nacionalnim planom otvaramo novo poglavlje razvoja morskih luka, pri čemu će okosnicu budućeg  razvoja morskih luka činiti dostupni fondovi Europske unije.“.

Naglasio je i kako samo unapređenjem i razvojem lučkih i logističkih usluga naše luke mogu privući nove terete i korisnike te time donijeti povećanje prometa na prometnim pravcima koji prolaze teritorijem Republike Hrvatske.

Uz zamjenika ministra Miru Škrgatića i pomoćnicu ministra nadležne Uprave za upravljanje pomorskim dobrom i morskim lukama Jadranku Fržop, na prezentaciji načina izrade nacionalnog plana od strane tvrtke Maritime & Transport Business Solutions B.V sudjelovali su i predstavnici drugih tijela javne uprave, predstavnici Lučkih uprava koji su dali kratak presjek današnjih aktivnosti razvoja svojih luka, te su dali svoje viđenje kako bi njihova luka trebala biti zastupljena u pogledu Nacionalnog plana razvoja luka od osobitog međunarodnog gospodarskog interesa za RH i drugi.

Podsjetimo, Hrvatska ima više od 400 luka otvorenih za javni promet, a njih šest je od osobitog (međunarodnoga) gospodarskog interesa - Rijeka, Split, Zadar, Šibenik, Ploče i Dubrovnik.

Cilj Nacionalnog plana razvoja luka od  osobitog (međunarodnoga) gospodarskog interesa u vrijednosti 3.851.010,00 kn s PDV-om  je stvaranje poslovnog, tehnološkog, infrastrukturnog i organizacijskog okvira koji će jamčiti ujednačen, koherentan i održivi razvoj luka od gospodarskog interesa i međunarodnog značaja, koji će težiti da se postigne pozitivna konkurentska sposobnost naših luka u odnosu na luke u okruženju, te koji će osigurati povoljnije uvjete za uspostavljanje i održavanje poslovne i financijske samoodrživosti svih ključnih gospodarskih subjekata lučkog poslovanja, što će se postići analizom dosadašnjeg razvoja luka, opravdanosti takvog razvoja i u konačnici koji će dati jasan smjer njihova razvoja do 2030. godine.

Više informacija o ovom projektu možete naći na stranicama Ministarstva.

PRILOG

20160623 - Inception Report Presentation – Croatia (.pptx)Stranica