Javni pretraživač plovila

Jedan od ciljeva utvrđen Strategijom pomorskog razvitka i integralne pomorske politike Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine je pružanje učinkovite javne usluge pomorske administracije.

Ekonomično i učinkovito pružanje javnih usluga bez obzira radi li se o uslugama koje se pružaju građanima ili gospodarskim subjektima jedan je od kriterija kojim se utvrđuje konkurentnost neke zemlje, a istovremeno je i jedan od elemenata funkcioniranja pojedine države koji je podložan stalnim ocjenama domaćeg stanovništva, kao i stranih državljana koji u tu državu dolaze iz osobnih ili poslovnih razloga.

Iz tog razloga Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture na svojim internetskim stranicama objavljuje poveznicu za Javni pretraživač plovila.

Korištenjem Javnog pretraživača plovila omogućena je provjera podataka za oko 130.000 plovnih objekata upisanih u upisnicima jahti, odnosno očevidnicima brodica i čamaca koje vode lučke kapetanije, uz istovremenu brigu o zaštiti osobnih podatka vlasnika plovila.

U Javnom pretraživaču plovila vlasnici brodica, jahti i čamaca mogu pregledati podatke o svojim plovnim objektima odabirom tipa objekta te oznake, imena ili nacionalnog identifikacijskog broja (NIB). Podatci koji su dostupni korištenjem ovog preglednika rezultat su prijepisa podatak koje su djelatnici lučkih kapetanije obavili tijekom 2013. i 2014. godine. Ukoliko vlasnici plovila utvrde da su tijekom prijepisa izostavljeni neki podatci ili su neki podatci pogrešno uneseni u elektronske baze podataka trebaju se javiti nadležnoj lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije.

Još jednom molimo sve vlasnike plovnih objekata koji to još uvijek nisu učinili da Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ili nadležnoj lučkoj kapetaniji, odnosno ispostavi lučke kapetanije dostave osobni identifikacijski broj (OIB).


Stranica