Potpisana četiri ugovora u okviru Rijeka Gateway projekta

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača potpisao je danas četiri ugovora u okviru Rijeka Gateway projekta koji se financira zajmom Svjetske banke u iznosu od 55,1 milijuna američkih dolara. 

Ugovor za uklanjanje nefunkcionalnih građevina na prostoru luke Baroš i južne Delte potpisan je s hrvatskom tvrtkom G.P.P. Mikić iz Omišlja, a s domaćom tvrtkom Konstruktor Inženjering potpisan je i ugovor za izgradnju zgrade putničkog terminala na riječkom lukobranu. S japanskom tvrtkom Kajima potpisan je ugovor za izgradnju Zagrebačke obale u dužini od 300 m, a za nadzor nad svim građevinskim radovima s nizozemskom kompanijom Hill International.

Danas je veliki dan za riječku luku jer se potpisuju ugovori najvećih građevinskih zahvata u njenoj povijesti i oni ocrtavaju njen snažan razvojni iskorak i potvrđuju da je riječka luka snažni čimbenik cijelog prometnog pravca, istaknuo je Hlača naglasivši da će izgradnjom kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali s dubinom mora uz obalu od 18 metara riječku luku svrstati uz bok lukama u Rotterdamu i Hamburgu.

Potpisom ovih ugovora ostvarit će se 90 posto Rijeka Gateway Projekta do 2009. godine, što je  najveća investicija u novijoj povijesti Rijeke, naglasio je državni tajnik za more Branko Bačić te najavio daljnja ulaganja države u lučki sustav Republike Hrvatske od 600 milijuna EUR-a u naredne četiri godine.

Ovim će se projektima unaprijediti luka Rijeka i stvoriti nova slika grada Rijeke jer će se koncentriranjem lučkih sadržaja na jednom mjestu osloboditi novi prostor i omogućiti komunikacija građana s morem, istaknuo je na prigodnoj svečanosti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Regionalni direktor Svjetske banke za srednju i istočnu Europu Anand Seth najavio je daljnju podršku te međunarodne financijske institucije na paneuropskom prometnom koridoru V. c namijenjenu izgradnji lučkih terminala u luci Ploče. Također, istaknuo je da je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju važna dobra infrastruktura, ali i visoko kvalitetne usluge. 

Rijeka Gateway Project 

Državni tajnik za more Branko Bačić (foto FaH)

Potpisivanje ugovora za Gateway Project (foto: FaH)

 

 



Pisane vijesti