Bačić o budućnosti drvene brodogradnje

Državni tajnik za more Branko Bačić razgovarao je danas s vlasnicima turističkih jedrenjaka u Krilu Jesenice nakon svečanog polaganja kobilice posljednjeg od deset turističkih drvenih brodova čiju izgradnju pomaže Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Vlasnike drvenih jedrenjaka zanimalo je kako će mali brodari proći u pristupnim pregovorima Hrvatske i Europske unije te kakva će biti budućnost starih drvenih brodova.

Hrvatska će donijeti posebna nacionalna pravila koja će se odnositi na brodove od drva, aluminija i stakloplastike, kazao je državni tajnik i naglasio kako su drveni jedrenjaci hrvatska specifičnost i živa slika slogana "Mediteran kakav je nekad bio" te će oni proći i u Europskoj uniji.

Posebni propisi bit će doneseni u lipnju sljedeće godine, rekao je Bačić i nakon toga neće biti straha hoće li drvena brodogradnja imati budućnost, dok će čelični brodovi imati pravilnik kakav postoji za ostale čelične brodove u EU-u.

Država će i dalje pomagati gradnju drvenih turističkih brodova, za što su već predviđena sredstva u proračunu, a pokušat ćemo pronaći model državne pomoći i pri rekonstrukciji takvih brodova, rekao je državni tajnik.

Mali brodari zatražili su da se još neko vrijeme, nakon ulaska Hrvatske u EU, kabotaža zadrži kao način obavljanja plovidbe između hrvatskih luka i to isključivo za brodare s hrvatskom zastavom. Državni tajnik Bačić nada se kako ćemo i za ovaj i za ostale oblike pomorskog prometa, kao što je linijski obalni prijevoz, zadržati kabotažu i pet do šest godina nakon ulaska u Europsku uniju kako bi se naši brodari mogli prilagoditi i biti konkurentni na našem tržištu kad ono bude potpuno liberalizirano.

Državni tajnik Bačić u Krilu Jesenice (foto: Jadran Babić, Slobodna Dalmacija)

Državni tajnik s vlasnicima drvenih brodova (foto: Jadran Babić, Slobodna Dalmacija)



Pisane vijesti