Predpristupna pomorska strategija Republike Hrvatske

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta otvorit će u utorak, 22. studenoga 2005. skup «Pretpristupna pomorska strategija Republike Hrvatske s posebnim osvrtom na zaštitu Jadrana».

Na prezentaciju su pozvani ministri jadranskih država nadležni za pomorstvo, predstavnici Europske komisije, međunarodnih tijela iz područja pomorstva, te brojni predstavnici pomorskog gospodarstva i znanosti iz Hrvatske. 

Pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji jedan je od glavnih prioriteta hrvatske Vlade. Stoga su i aktivnosti Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka usmjerene na usklađivanje pomorskog zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU, te na prilagodbu pomorskog gospodarstva poslovanju na zajedničkom europskom tržištu.

S tim ciljem Ministarstvo je u lipnju ove godine usvojilo Pretpristupnu pomorsku strategiju RH koja se temelji na analizi razlika u području pomorskog prometa u odnosu na pravnu i gospodarsku stečevinu EU te sadrži plan mjera kojima je cilj osigurati smanjivanje utvrđenih razlika. 

Program skupa

Tijekom održavanja skupa bit će svečano potpisan Ugovor o rekonstrukciji i izgradnji operativne obale u luci Dubrovnik - Gruž kojemu će nazočiti Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka; Branko Bačić, državni tajnik za more; kap. Mario Babić, pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke; Ivo Miletić, župan Dubrovačko-neretvanske županije i Dubravka Šuica, gradonačelnica Dubrovnika.

Ugovor za radove u vrijednosti od 180 milijuna kuna potpisati će ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković, u ime investitora i predsjednik Uprave Konstruktor-inženjering d.d. Split Željko Žderić, u ime izvođača radova, tvrke koja je odabrana nakon provedenog međunarodnog javnog natječaja. 



Pisane vijesti