Britanski kupač utopio se u moru ispred Dubrovnika

 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 21. rujna u 11.37 sati dojavu od Lučke kapetanije Dubrovnik o dvoje ljudi u pogibeljnoj situaciji u moru blizu gradske obale, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Gradska luka čiji djelatnici su isplovili prema poziciji nesreće, a o događaju je obaviještena i Pomorska policija Dubrovnik.

Djelatnici gradske Ispostave dolaskom na poziciju nesreće, plaža Buža 2, u moru su uočili dvije osobe, izvukli ih na palubu i uputili se prema gradskoj luci, a budući da je jedna muška osoba nije davala znakove života djelatnici Ispostve u intervenciju su pozvali Hitnu medicinsku pomoć Dubrovnik, koji su unesrećene prihvatili u 11.35 sati, odmah po pristajanju u gradsku luku, no nažalost, jednom utopljeniku nije bilo spasa.

Očevidom o uzrocima ove tragičnje nesreće djelatnici graske Ispostave utvrdili su kako su se jučer kasno prije podne dvojica britanskih državljana uputili plivati u more ispred gradske plaže Buža 2, iako su u to vrijeme na moru vladali nepovoljni vremenski uvjeti, stoga su nedugo po ulasku u more dvojica Britanaca odlučili isplivati, pri čemu je jedan od njih zadobio lakše tjelesne ozljede u vidu poderotina zbog nemirnoga mora koje ga je nanosilo na obalno stijenje, no uspio je izaći na obalu, dok je drugi britanski kupač, F.H. (rođen 1953. godine) zaostao u moru te je u jednom trenutku, vjerojatno zbog iscrpljenosti ostao bez svijesti plutati na leđima. Utopljenika je primjetio hrvatski turistički djelatnik koji je utopljenika pokušao izvući na obalu, no zbog jakoga nevremena i on je počeo gubiti snagu, no srećom, djelatnici Ispostave upravo u tim trenutcima doplovili su na poziciju nesreće te obojicu izvukli na brod, čime su vjerojatno spriječili stradavanje i druge osobe.

Nakon što su djelatnici dubrovačke Hitne medicinske pomoći ustanovili smrt britanskoga kupača, daljenje istražne radnje o ovoj nesreći preuzeli su policijski službenici.


Pisane vijesti