U Jelsi počela izgradnja sustava odvodnje središnjeg dijela otoka Hvara

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta označio je danas u Jelsi na otoku Hvaru početak izgradnje sustava odvodnje središnjeg dijela tog otoka na podsustavu od Jelse do Vrboske vrijednog 20 milijuna kuna.

U cjelokupni sustav odvodnje bit će uloženo 42 milijuna kuna. Vrijednost danas započete prve od ukupno šest etapa iznosi 20 milijuna kuna, budući da je riječ o najvećoj i najskupljoj koja obuhvaća gradnju četiriju crpnih postaja, cjelokupne infrastrukture, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kao dio budućega zajedničkog sustava odvodnje Stari Grad - Jelsa - Vrboska.

Ministarstvo u financiranju prve etape sudjeluje sa 17 milijuna kuna, a ostatak su osigurali Županija splitsko - dalmatinska i Općina Jelsa.

'Mislim da o značaju ovoga projekta ne treba puno govoriti, jer znamo što znači odvodnja kada je u pitanju čisto more, ekologija, zdrav život stanovništva, ali i razvoj turizma, budući da znamo da je turizam i na otoku Hvaru prva gospodarska grana, a čisto more je nezamjenjiv ulog u njezin razvoj', kazao je ministar Kalmeta.

Izvođač je radova solinska tvrtka 'Vodoopskrba'.

Izgradnja sustava odvodnje otoka Hvara dio je Vladina projekta 'CEB IV' - izgradnje komunalne i društvene infrastrukture na otocima, prihvaćenog lani u srpnju, a u koji bi se, tijekom četiri godine, uložilo 380 milijuna kuna iz državnog proračuna i još toliko iz općinskih, gradskih i županijskih proračuna, pojasnio je ministar.

Svečanosti su nazočili saborski zastupnici iz Splitsko - dalmatinske županije i župan Ante Sanader.

Ministar Kalmeta i uzvanici posjetili su i gradilišta novog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva i nove ambulante u Jelsi. (Hina)



Pisane vijesti