Vlada RH: Usvojen Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o suradnji između EU i njezinih država članica te Švicarske Konfederacije

Vlada RH na današnjoj je Sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o suradnji između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane te Švicarske Konfederacije s druge strane, o europskim programima satelitske navigacije.

Donošenjem ovog Zakona iskazuje se formalni pristanak Republike Hrvatske da bude vezana odredbama o suradnji između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane te Švicarske Konfederacije s druge strane o europskim programima satelitske navigacije, na temelju čega će ovaj pristanak biti iskazan i na međunarodnoj razini.

Pregovori između Europske unije, država članica Europske unije i Švicarske Konfederacije o Sporazumu o suradnji na europskim programima navigacije uspješno su okončani parafiranjem sporazuma u ožujku 2013. godine, koji u konačnici potpisan u Briselu, u prosincu 2013. godine.

Cilj ovog Sporazuma je poticanje, olakšavanje, unaprjeđenje dugoročne suradnje između stranaka u satelitskoj navigaciji, pod civilnim nadzorom, a posebno sudjelovanja Švicarske u programima Europskog globalnog navigacijskog sustava.

Sporazum omogućuje sudjelovanje Švicarske konfederacije u europskim programima satelitske navigacije, gdje će Švicarska konfederacija zauzvrat doprinijeti financiranju tih programa.

Za provedbu ovog Zakona nije potrebno osigurati sredstva u Državnom proračunu.

Vijesti iz medija