Nacionalna biciklistička konferencija u Osijeku

Treća po redu Nacionalna biciklistička konferencija održana je od 9. do 11. listopada u Osijeku, gdje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo trodnevni stručni skup svih relevantnih dionika razvoja biciklističkog prometa u Hrvatskoj.

Tematski je Konferencija posvećena promoviranju biciklističkog prometa kao održivog oblika prometovanja, realizaciji EU projekta Active2Public Transport i načinu provedbe „Nacionalnog plana razvoja biciklističkog prometa za razdoblje od 2023. do 2027. godine te se razgovaralo o primjerima najboljih domaćih i inozemnih praksi u području biciklističkog prometa.

Početak rada Konferencije je, u ime potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, pozdravnim govorom otvorio Ivica Jujnović, nacionalni koordinator za razvoj biciklističkog prometa.

Konferencija je, sad već tradicionalno, dobrodošla prigoda za razmjenu stručnih znanja, ideja i planova, kako bi sudionici u okviru zajedničke suradnje razmotrili i predložili daljnje korake, planove razvoja, održive politike unaprjeđenja te implementiranja biciklističke infrastrukture na području Hrvatske, u europsku mrežu biciklističkih ruta. Valja istaknuti kako su na trodnevnom stručnom skupu sudjelovali brojni prometni stručnjaci, turistički djelatnici, ali i predstavnici domaćih i inozemnih biciklističkih organizacija.

Ovogodišnja Konferencija za sudionike je pripremila bogat tematski program, realiziran sa 20 stručnih predavača u prezentacijskom dijelu, ali jednako tako i u okviru panela, što ukazuje na izniman interes stručne javnosti, kao i predstavnika biciklističkih udruženja, što je u svojem uvodnom izlaganju istaknuo Ivica Jujnović, ustvrdivši da je preostalo mnogo prostora za napredak, posebno u pitanju sigurnosti cestovnog prometa: „Samim time i biciklističkog prometa, tako da trenutno pokušavamo proučiti prakse zapadnih država kako bi dostigli najveće standarde u pogledu sigurnosti. Što se tiče same infrastrukture Osijek je zasigurno broj jedan u Hrvatskoj. Prvo što sam učinio kada sam došao u Osijek je da sam uzeo javni bicikl, provozao se i ostao oduševljen. Infrastruktura je zaista odlična, a prvi je slijedeći korak podizanje svijesti o sigurnosti i smirivanje motornog prometa“ - rekao je Jujnović, dodavši kako je koncept Konferencije takav da traje tri dana, a uključuje aktivno bicikliranje, druženje i međusobno upoznavanje (networking),  jer je upravo međusobno povezivanje jamac i preduvjet za kvalitetnu primjenu važećih regulativa, ali i dobar poticaj bržoj realizaciji projekata.

Među istaknutim izlagačima na Konferenciji u Osijeku sudionicima se obratio Mario Ćosić, s Fakulteta prometnih znanosti, koji je također pohvalio postojeću prometnu i biciklističku infrastrukturu na području Grada Osijeka: „Biciklističke staze ili prometnice trebaju biti povezane. One trebaju biti povezane i integrirane u jednu cjelovitu, ajmo reći, cjelinu od izvora do odredišta.“, rekao je te zaključio kako je osječka prometna infrastruktura pohvalno dostatna i zadovoljavajuća potrebama biciklista.

Ispred udruge 'Zeleni Osijek' izlagao je Dinko Pešić na temu „Inclusive border cycling / Inkluzivni granični biciklizam“, govoreći o Projektu, koji za cilj ima riješiti izazove u ruralnim i perifernim područjima, primjenom inovativnih načina socijalne inkluzije, odnosno, valoriziranjem lokalnih kulturnih resursa i fokusiranjem na uključivanje ranjivih skupina u cikloturizam.

Iz Sindikata biciklista sudionicima se obratila Ema Tarabochia Veršić koja je izlagala na temu „Pogled s dva kotača - perspektive biciklista", između ostalog navodeći iskustva biciklista, koji svakodnevno sudjeluju u prometu.

Primjere dobrih praksi i uspješnih načina implementiranja biciklističkih politika u svakodnevne prometne tokove jedne od europskih država sa najbrojnijom biciklističkom populacijom, sudionici su mogli čuti od Shelley Bontje, koja je izlagala ispred platforme 'Dutch Cycling Embassy', koja povezuje najbolje nizozemsko biciklističko znanje, iskustvo i stručnjake s ostatkom svijeta. U svojem izlaganju Bontje je sudionicima Konferencije navela najbolje primjere promicanja biciklizma u Kraljevini Nizozemskoj, ali i na međunarodnoj razini.

Uz zanimljive rasprave i inspirativne prezentacije u okviru bogato koncipiranoga trodnevnog programa, nakon formalnog dijela za sve je zainteresirane sudionike omogućen turističko - rekreativni obilazak osječkih znamenitosti, posebno pripremljenim biciklima za potrebe Konferencije, što su sudionici prihvatili u značajnom broju i s oduševljenjem sudjelovali u bicikliranju osječkim ulicama.

Podsjetimo kako je Nacionalna biciklistička konferencija projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji relevantnim dionicima razvoja biciklističkog prometa pruža platformu za razmjenu znanja i iskustava, predstavljanja ostvarenih rezultata, uspostavu kontakata i promicanje suradnje. Konferencija je pokrenuta 2022. godine kao pilot aktivnost EU projekta „Danube Cycle Plans“, privukavši pritom značajnu pažnju stručne i šire javnosti. Nastavno na to, Ministarstvo mora prometa i infrastrukture odlučilo je Nacionalnu biciklističku konferenciju pretvoriti u redoviti godišnji stručni skup, posvećen biciklističkom prometu te je tako ove godine uspješno održana treća Konferencija u Osijeku.

Najave