Butković na potpisivanju ugovora za projekt rekonstrukcije cesta DC66 i DC75 te u obilasku radova u Zračnoj luci Pula

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 14. listopada 2024. godine u Puli gdje je nazočio svečanosti potpisivanja ugovora za projekt rekonstrukcije državnih cesta DC66 i DC75 Veli Vrh - Pula i Vodnjan - Veli Vrh. Ugovor vrijedan više od 19 milijuna eura (bez PDV-a) potpisali su članovi Uprave Hrvatskih cesta Željana Šikić i Alen Leverić, gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, direktor HEP-ODS D.O.O., Elektroistra Pula Zvonko Liović, direktori pulskih trgovačkih društava Plinare Roberto Drandić i Vodovoda Edo Krajcar te predstavnik odabranog izvođača radova, predsjednik Uprave GP Krk Sanjin Purić.
 
Obrativši se okupljenima potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasio je kako se radi o važnom projektu za Grad Pulu te kako je ovo još jedan u nizu projekata cestovne infrastrukture koje provodi Vlada Republike Hrvatske na području cijele Hrvatske, a koji su pokazatelji kako je ravnomjerni razvoj Hrvatske u njezinom fokusu. Osvrnuvši se na nedavno otvorenu drugu cijev Tunela Učka, Butković je istaknuo kako su radovi na dionici prema Matuljima u punom jeku. „Očekujem da ćemo 2026. u cijelosti imati Istarski ipsilon“, nastavio je te dodao kako su pokrenute aktivnosti da se ipsilon pretvori u iks, budući da za to postoji podloga u Prostornom planu županije.
 
Govoreći o projektu rekonstrukcije državnih cesta DC66 i DC75 Veli Vrh - Pula i Vodnjan - Veli Vrh, potpredsjednik Vlade i ministar Butković rekao je kako se radi o velikom projektu za Hrvatske ceste. „Spada u veće projekte, budući da je njegova vrijednost, i samih radova i usluge nadzora, preko 19 milijuna eura bez PDV-a“, pojasnio je naglasivši kako će Pula s ovim projektom, kad govorimo o prometnoj sigurnosti, o prometnim rasterećenjima te o boljoj funkcionalnoj povezanosti unutar samoga grada i dolaska u grad, biti na boljem nivou. Što se tiče projekata koji su u ingerenciji Hrvatskih cesta na istarskom području, Butković je spomenuo neke od njih, kao što su spojna cesta Vranja - Lupoglav, nova državna cesta 542 na lokaciji Išišće - Kloštar i sanacija nadvožnjaka Baderna. „Hrvatske ceste su zaista u proteklih nekoliko godina realizirali mnoge projekte i obnova državnih cesta i izgradnje novih dionica, tako da usprkos činjenici da su zahtjevi sve veći u cijeloj Hrvatskoj, mislim da Istarska županija zaista može biti zadovoljna kad govorimo o realizaciji i gradnji, rekonstrukciji državnih cesta“, nastavio je dodavši kako bi završetak navedenog projekta trebao biti kroz dvije godine.
 
„Ovo je povijesni dan za naš grad. Okupili smo se danas na svečanom potpisivanju ugovora za jedno od većih ulaganja države u Pulu. Znajući da je Pula poželjna destinacija gostima i brojnim dobronamjernicima, rekonstrukcija dijela državnih cesta od Vodnjana do Velog Vrha i zatim od Velog Vrha do Pule itekako je hvalevrijedan projekt te ovom prigodom želim zahvaliti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskim cestama i svim dionicima projekta“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić naglasivši kako je ovo nastavak kontinuirane i kvalitetne suradnje s Vladom premijera Andreja Plenkovića i ministarstvima.
 
„Zahvaljujem ministru Butkoviću na potpori koju nam je pružio i u brojnim drugim projektima koji se tiču optimizacije cestovnog prometa u Istri. I kao župana i kao stanovnika Pule iznimno me raduje potpisivanje današnjeg ugovora“, izjavio je župan Istarske županije Boris Miletić.
 
Nastavak ulaganja u željeznicu i pulsku zračnu luku 
 
Odgovarajući na novinarska pitanja nakon svečanosti potpisivanja ugovora, potpredsjednik Vlade i ministar Butković se osvrnuo i na pitanje obnove istarske željeznice rekavši kako se radi o dvije dionice koje su u natječaju. „Izvođač je još u fazi odabira tako da čim se odabere izvoditelj, krećemo u obnovu i istarske željeznice. To je sve u proceduri“, objasnio je te dodao kako kroz nekoliko mjeseci očekuje početak radova i onda kompletnu obnovu istarske željeznice. Također je podsjetio kako će se istarske željeznice obnoviti sredstvima iz kredita Europske investicijske banke vrijednog 900 milijuna eura putem kojeg će se obnoviti lokalne i regionalne pruge, dok će se sve vezano za koridorske pruge i glavne dionice uglavnom financirati iz fondova Europske unije, a kad dokumentacija bude spremna onda će se s time moći ići prema europskim fondovima.
 
Nakon sudjelovanja na potpisivanju ugovora u pulskoj gradskoj vijećnici, potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao je i radove sanacije stajanke za zrakoplove u Zračnoj luci Pula. Radi se o projektu čija je vrijednost nešto manja od milijun eura i koji se financira iz Državnog proračuna.
 
Direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić Žagar u izjavi za medije nakon obilaska radova zahvalila je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i ministru Butkoviću na današnjem dolasku, kao i na  potpori koju Ministarstvo pruža pulskoj zračnoj luci u osiguravanju sigurnosno-prometnih standarda. Potrebna sredstva osiguravaju se u Državnom proračunu pa je tako i za dovršetak sanacije aasfaltiranja stajanke za zrakoplove u ovoj godini osigurano 980 tisuća eura.
 
 „Nama je izuzetno bitno ulaganje u infrastrukturu radi postizanja konkurentnosti, ulaganja u poslovanje i sigurnost u svakom smislu“, nastavila je direktorica Vojnić Žagar istaknuvši kako je Ministarstvo unatrag nekoliko godina pružalo bezrezervnu podršku za ulaganja kako bi Zračna luka Pula mogla ići u korak s ostalim zračnim lukama te biti spremna za budući prihvat i otpremu zrakoplova, a Istra biti destinacija kakva zaslužuje. 
Također je istaknula kako u budućnosti ima dosta projekata koji su u ovoj fazi pokrenuti, a jedan od njih zasigurno je projekt produljenja uzletno-sletne staze sa izradom trajno pomaknutog praga. Time bi se postojeća uzletno-sletna staza produljila do 3200 metara, a Zračna luka Pula mogla bi prihvatiti i otpremiti zrakoplove sa većih destinacija.
Osvrćući se na rezultate koje je pulska zračna luka ostvarila, direktorica je istaknula kako je, u odnosu na 2023. godinu, postignut porast od 20 posto.

Najave