Potpredsjednik Vlade i ministar Butković na obilježavanju Dana Fakulteta prometnih znanosti

Svečanost obilježavanja "Dana fakulteta prometnih znanosti", a na kojoj je u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. održana je u četvrtak, 10. listopada 2024. godine, u Svečanoj dvorani Zagrebačkog sveučilišta.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svojem je pozdravnom govoru prije svega čestitao Fakultetu prometnih znanosti na 40 godina postojanja te se u nastavku osvrnuo na dugogodišnju vrlo dobru suradnju Fakulteta i Ministarstva, kao i sa društava pod nadležnosti Ministarstva. „Iza nas je rad i na brojnim zajedničkim projektima i prometnim studijama, od Masterplanova prometnog sustava hrvatskih regija, do prometne studije i planova održive mobilnosti gradova, zatim razvoja Nacionalne biciklističke strategije koju je Hrvatska po prvi puta donijela, pa sve do inovativnih projekata iz domene prometne signalizacije“, naglasio je ministar Butković te nastavio kako je ovo primjer uspješne suradnje javnih politika odnosno državnih institucija sa akademskom zajednicom.

Govoreći o ulaganjima u prometni sektor, ministar Butković je u svojem obraćanju naglasio kako se „Hrvatska danas može pohvaliti iznimnim ulaganjima u cjelokupni prometni sustav koja iznose preko 4 milijarde eura, može se pohvaliti i iznimnim geoprometnim položajem koji je od ove godine dodatno ojačan položajem Hrvatske na još dva europska prometna koridora“. Govoreći o izazovima koji nam predstoje, ministar Butković se osvrnuo na značajan investicijski ciklus koji je započeo u području željezničkog sustava, ali i na izazove koji nam tek predstoje u smislu dekarbonikacije cjelokupnog prometnog sektora i smanjenja negativnog otiska na okoliš.

„Odgovornost je, kako na nama, tako i na vama. Na nama da osiguravamo što bolji prometni položaj u globalnom kontekstu, da osiguravamo sredstva, ali i ne manje važno, da osluškujemo struku, poštujemo vaše mišljenje i primjenjujemo znanje koje ste stekli“, zaključio je ministar Butković te „svim studentima iz ove ugledne institucije zaželio da izađu sa znanjem, željom i voljom da doprinesu kvaliteti prometnog sustava Republike Hrvatske“.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butković, pozdravne govore održali su i rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesla d. d., Gordana Kovačević, zastupnica u EU parlamentu, prof. dr. sc. tech. Nikolina Brnjac, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, izv. prof. dr. sc. Luka Korlaet te ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Dijana Mandić.

Vijesti iz medija