Butković na konferenciji „Hrvatska kao važan logistički, ICT i transportni hub Europe“

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na konferenciji „Hrvatska kao važan logistički, ICT i transportni hub Europe“, koja je održana u ponedjeljak u Zagrebu u organizaciji Motus Media grupe.

Na konferenciji je, između ostaloga, bilo govora o tome kako iskoristiti prirodne i infrastrukturne prednosti Hrvatske te kako implementirati ICT tehnologije za jačanje pozicije Hrvatske na europskom tržištu. Jedna od ključnih tema bili su i izazovi u logistici i transportu s naglaskom na održivost i dekarbonizaciju.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svom govoru rekao je da se radi o važnoj temi te kako prometni položaj i infrastruktura igraju važnu ulogu za logističke i distributivne centre. „Izgradnja autocesta sa sobom nosi i izgradnju popratnih sadržaja, uključujući i logističke centre. U tom smislu prometni položaj čini jednu od najvažnijih odrednica logističkih centara.”, rekao je Butković te dodao kako se Hrvatska danas može pohvaliti jednim od najvećih gospodarskih pothvata „koji nam omogućuje gospodarski rast koji smo ove godine zabilježili. Hrvatska ne bi bila ovakva kakva je danas da nije bilo izgradnje autocesta.“ - rekao je Butković te istaknuo kako je izgradnja bila veliki forte i veliki podvig Hrvatske kao države.

Pojasnio je i kako se radi na nastavku izgradnje preostalih dijelova autocestovne mreže te kako je nedavno puštena u promet druga cijev tunela Učka na Istarskom ipsilonu, a kroz mjesec dana očekuje se i puštanje u promet autoceste do Siska te u proljeće slijedeće godine završetak i posljednjih kilometara na Vc koridoru.

“Kada govorimo o autocesti prema Karlovcu, tu je i dokumentacija za izgradnju treće trake, a prošli tjedan potpisali smo i ugovor kojim će se uvesti novi sustav naplate cestarina, tako da više neće biti rampi.“, rekao je potpredsjednik Vlade Butković koji se osvrnuo i na druge vidove prometa. “Kada govorimo o zračnim lukama, mi smo u mandatu ove Vlade otvorili tri nove zračne luke, a one bilježe povijesne rezultate u broju putnika. Ovo desetljeće koje je pred nama bit će obilježeno koncentracijom na željeznicu.”, rekao je Butković pojasnivši da će i to otvoriti dodatne mogućnosti kada govorimo o logističkim centrima, budući je željeznica jako bitna i za intermodalnost.

„Trenutno radimo na Nacionalnom logističkom konceptu koji bi trebao biti temelj za daljnja ulaganja. Naime, logistički koncept definirao bi područja koja bi bila optimalna za izgradnju logističkih centara, a sredstva za sufinanciranje osigurana su u Programu Konkurentnost i kohezija u iznosu od oko 80 milijuna eura.“, rekao je te zaključio kako Hrvatska ima izniman prometni položaj, koji je dodatno poboljšan i posljednjom izmjenom TEN-T Uredbe, a kroz koji je Hrvatske osigurala položaj na četiri umjesto na dosadašnja dva prometna koridora.

„Vjerujem kako sve ovo može biti poticaj i svima danas prisutnima, da razmišljamo u tom smjeru i ojačamo potencijale koje imamo u odnosu na geoprometni položaj, ali i velik gospodarski potencijal Hrvatske.“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Najave