Državni tajnik Tušek posjetio InnoTrans

Državni tajnik nadležan za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Žarko Tušek sa suradnicima je 24. i 25. rujna 2024. godine posjetio svjetski sajam prometne tehnologije InnoTrans.

InnoTrans je vodeći međunarodni sajam transportne tehnologije koji se svake dvije godine održava u Berlinu. Podijeljen u pet segmenata, sajam obuhvaća željezničku tehnologiju, željezničku infrastrukturu, javni prijevoz, interijere i izgradnju tunela. Među više od 2770 izlagača iz 56 zemalja na sajmu su nastupile i hrvatske tvrtke, među kojima su: ALTPRO,  Đuro Đaković Specijalna vozila, DIV group LTD, KONČAR Elektroindustrija, Nocturnal i Tromont.

Kao odgovor na rastuću potrebu za elektrifikacijom javnog prijevoza i stvaranjem održivije urbane mobilnosti, domaća tvrtka Končar Elektroindustrija je u sklopu vanjskog izložbenog prostora premijerno predstavila svoj najnoviji baterijski motorni vlak (BMV), u sklopu kojeg je, odmah nakon svečanog otvaranja sajma, održao i posebnu prezentaciju za stručnu javnost. Ovdje valja istaknuti kako je ovaj vlak rezultat suradnje na zajedničkom projektu između društva Končar električna vozila i društva HŽ putnički prijevoz d.o.o. koji je naručitelj vlaka, a cijeli projekt je usmjeren ka razvoju zelenih tehnologija u željezničkom sektoru i financiran većim dijelom sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Uz ovu tehnološku atrakciju, koju je tvrtka Končar proizvela među prvima u Europi, na vanjskim se prostorima istaknuo i mjerni vlak koji je također proizvela tvrtka Končara Električnih vozila, a koji će značajno doprinijeti operativnim mogućnostima upravitelja željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, društvu HŽ Infrastrukturi d.o.o. koja je naručitelj ovog vlaka.

Vijesti iz medija