Izgrađen prvi zimovnik na unutarnjim vodama u Hrvatskoj

Završna konferencija projekta „Izgradnja međunarodnog zimovnika na Dunavu u Opatovcu, na 1314 rkm“ održana je u srijedu, 25. rujna 2024. godine u organizaciji Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Općini Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Projekt izgradnje prvog zimovnika na unutarnjim vodama Republike Hrvatske vrijedan je 6,4 milijuna eura i sufinanciran je sredstvima Europske unije, a njegovom izgradnjom stvorena je zimska luka odnosno sigurna zaštita za pristajanje i boravak brodova u vrijeme kada plovidba Dunavom nije moguća, točnije za vrijeme pojave leda na plovnom putu.

Ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Duška Kunštek naglasila je tom prilikom da će zimovnik pružiti sigurno sklonište za zaštitu plovila od leda, visokog vodostaja ili drugih hidrometeoroloških nepogoda, a kojima smo svjedoci i proteklih dana.

„Za Općinu Lovas, ovaj infrastrukturni projekt predstavlja mnogo više od tehničke investicije. On osigurava sigurnost plovidbe na Dunavu, što mu je i osnovna svrha, otvara nova vrata za gospodarski razvoj, donosi nova radna mjesta, potiče lokalno gospodarstvo i postavlja temelje za buduće projekte, uključujući turistički sektor“, rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić izrazivši ponos što je SAFU sudjelovao u realizaciji ovog projekta koji savršeno ilustrira koliko ulaganja u povezanost i mobilnost doprinose dugoročnom razvoju i napretku lokalnih zajednica.

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba izjavila je ovom prigodom kako je projekt izgradnje zimovnika suštinski bitan za sklanjanje brodova, jer je to jedini zimovnik na hrvatskom potezu Dunava, dok je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković istaknula važnost rijeke Dunav za gospodarski razvoj cijele županije.

Radovi na izgradnji zimovnika obuhvaćali su čišćenje akvatorija, izgradnju obaloutvrde i sidrenih blokova zimovnika s uređenjem radnog platoa, ugrađeni su i privezni elementi te je izgrađena zgrada čuvarnice, a osigurana je vodoopskrba, oborinska odvodnja, cestovna infrastruktura i elektroinstalacije.

FOTO: MMPI/SAFU

Pisane vijesti