Bačić: 400 milijuna kuna za pomorsko povezivanje u 2006.

Zakon o javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu hrvatski Sabor će usvojiti do kraja godine, čime će se omogućiti kvalitetnije pomorsko povezivanje putem raspisivanja natječaja za pojedinu brodsku, trajektnu i brzobrodsku liniju najavio je Branko Bačić na današnjem sastanku s predstavnicima obalno-otočnih općina i gradova u Dubrovniku.

Također, državni tajnik za more najavio je da će do kraja rujna 2006. godine sve brzobrodske linije ići na javni natječaj.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka namjerava u sljedećoj godini ulagati u izgradnju i rekonstrukciju svih luka u koje uplovljavaju brodovi na državnim linijama (Orebić, Vela Luka, Ubli, Trpanj, Dubrovnik).

Ove godine u prometno povezivanje otoka iz državnog  je proračuna izdvojeno 320 milijuna kuna, dok je predloženo, dodao je Bačić, da se u sljedećoj godini ta svota poveća na 400 milijuna kuna.

S obzirom da svaki peti turist ljetuje na hrvatskim otocima, naglasio je, a riječ je o dva milijuna turista na hrvatskim otocima koji ostvaruju oko 12 milijuna noćenja, i to nas obvezuje na kvalitetno pomorsko povezivanje.

Napomenuo je kako je odbačeno razmišljanje o uvođenju različitih cijena karte za otočane i ostale korisnike pomorskog prijevoza na brzobrodskim linijama te će ostati jedinstvena cijena kao i do sada.

Dubrovnik će uskoro dobiti tegljač koji će pridonijeti većoj sigurnosti prometa u luci, a za traganje i spašavanje i zaštitu mora od onečišćenja Ministarstvo će ga mjesečno financirati sa 106 tisuća kuna.

Državni tajnik je rekao da će se do kraja studenoga ove godine, a nakon analize svih zahtjeva predstavnika otočnih lokalnih vlasti, definirati plovidbeni red za 2006. godinu.

Župan dubrovačko-neretvanski Ivo Miletić pohvalio je državna ulaganja u velike luke Ploče i Gruž, ali i u manje luke i trajektna pristaništa u ovoj županiji.

Gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica rekla je da će otvaranje luke Prapratno do 1. travnja 2006. godine omogućiti skraćivanje veze za Mljet, a time će se financijskim uštedama omogućiti unapređenje pomorske veze s Elafitima.



Pisane vijesti