Izvješće Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta za 35. tjedan 2024. godine

Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 26. kolovoza do 01. rujna 2024. godine, inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora putničkog i teretnog prijevoza, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izvršili su nadzore nad vozilima domaćih i stranih prijevoznika na cestovnim prometnicama Republike Hrvatske, uključujući granične prijelaze te nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća.

Inspekcijskim pregledima, prilikom kojih je sačinjeno ukupno 229 zapisnika, utvrđeno je 119 prekršaja te izdano 50 obaveznih prekršajnih naloga, 10 prekršajnih naloga, 1 optužni prijedlog, 7 opomena, 1 riješenja o otklonu nedostataka, 5 riješenja o isključenju vozila te 2 riješenja o privremenoj zabrani. Ukupno je izrečeno 80.838,08 eura kazni, od kojih je naplaćeno ukupno 37.163,29 eura.

Najveći broj prekršaja odnosio se na nepoštivanje odredbi Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznih odmora mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Tijekom petka i subote, točnije 30. i 31. kolovoza 2024. godine provedena je velika akcija nadzora auto taxi prijevoza na splitskom području u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Poreznom upravom te Državnim inspektoratom Republike Hrvatske prilikom kojeg je izvršeno 116 nadzora auto taxi prijevoza te utvrđeno 71 prekršaj.

Najčešći prekršaji koji su utvrđeni tijekom nadzora odnose se na neposjedovanje potvrde o ispunjavanju posebnih uvijete za auto taxi vozilo, neposjedovanje dozvole za auto taxi prijevoz putnika, neposjedovanje evidencija vozila kojim se obavlja auto taxi prijevoz.

Inspektori cesta, temeljem Zakona o cestama, u 11 inspekcijskih pregleda utvrdili su 11 nepravilnosti.