Izvješće Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta za 34. tjedan 2024. godine

Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 19. kolovoza do 25. kolovoza 2024. godine, inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora putničkog i teretnog prijevoza, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izvršili su nadzore nad vozilima domaćih i stranih prijevoznika na cestovnim prometnicama Republike Hrvatske, uključujući granične prijelaze te nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća.

Inspekcijskim pregledima, prilikom kojih je sačinjeno ukupno 170 zapisnika, utvrđeno je 84 prekršaja te izdano 26 obavezna prekršajna naloga, 18 prekršajnih naloga, 1 optužni prijedlog te 1 riješenja o privremenoj zabrani. Ukupno je izrečeno 73.090,00 eura kazni, od kojih je naplaćeno ukupno 36.306,27 eura.

Najveći broj prekršaja odnosio se na nepoštivanje odredbi Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznih odmora mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prijevozu gdje je ustanovljeno čak 57 prekršaja.

Naime, nastavljen je pojačan nadzor putničkog prijevoza po svim osnovama na području Osječko baranjske županije, Grada Zagreba, Dubrovačko neretvanske županije, Splitsko Dalmatinske županije, Zadarske županije, Šibensko Kninske županije, Primorsko goranske županije i Istarske županije prilikom kojeg je izvršeno 66 nadzora putničkog prijevoza od toga 31 nadzor taxi prijevoza te 25 linijskog prijevoza i 10 povremenog prijevoza putnika.

Inspektori cesta, temeljem Zakona o cestama, u 10 inspekcijskih pregleda utvrdili su 10 nepravilnosti.