Otvorena luka Podvorska u Crikvenici

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 19. srpnja 2024. godine u Crikvenici gdje je sudjelovao na svečanosti otvorenja dograđene i rekonstruirane luke otvorene za javni promet Podvorska.
 
Projekt rekonstrukcije luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Podvorska, koji je u nadležnosti Županijske lučke uprave Crikvenica, vrijedan je oko 1,6 milijuna eura i najvećim je dijelom sufinanciran sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok su preostali iznos sredstava osigurale Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković ovom je prilikom pohvalio suradnju sa ŽLU Crikvenica istaknuvši kako su posljednjih godina napravljeni veliki iskoraci u gradnji lučke infrastrukture na tom području. Također je naglasio kako se radi o ulaganjima u lučku infrastrukturu diljem Jadranske obale koja je dio velikog investicijskog ciklusa čija vrijednost, zahvaljujući europskim sredstvima, iznosi oko 400 milijuna eura. Butković je zaključno izjavio kako su ovakvi projekti i lice i naličje svakog primorskog mjesta u priobalju i na otocima.
 
Aktivnosti u sklopu projekta obuhvaćale su rekonstrukciju postojećeg gata te izgradnju novog gata, izradu sidrenog sustava te održavanje obalnog zida luke. Rekonstrukcijom postojećeg gata i izgradnjom novog osiguran je privez za dodatnih 60-ak plovila u luci, čime je povećana i sigurnost za korisnike vezova.
 
„Mislim da smo primjer dobre suradnje naših Lučkih uprava, Ministarstva i same Županije“, rekao je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i dodao da je Županija sufinancirala ovaj projekt s iznosom od oko 320 tisuća eura.
 
Ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić istaknuo je da je, nakon projekata dogradnje luka Crikvenica, Selce i Perčin u Jadranovu, rekonstrukcija luke Podvorska još jedan od uspješnih projekata koje je vodila ŽLU Crikvenica. Zahvalivši Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranskoj županiji, Kružić je istaknuo i da je luka Podvorska najveća luka kojom upravlja ŽLU s kapacitetom od nešto više od 330 komunalnih vezova.
 
Dodajmo kako su uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, župana Komadinu i ravnatelja Kružića otvorenju luke Podvorska prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Crikvenice koja obnaša dužnost gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović te predstavnici izvođača radova i projektanata.

FOTO: Primorsko-goranska županija

Pisane vijesti