Održan trodnevni program osposobljavanja na temu mobilnosti radne snage u EU, u suradnji s European Labour Authority (ELA)

Sudionici programa educirani su o temeljnim znanjima i praktičnim vještinama, relevantnima za njihovo područje djelovanja.

Inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u suradnji s organizacijom European Labour Authority (ELA), održala je trodnevni program osposobljavanja o osnovama mobilnosti radne snage u EU za 60 mladih stručnjaka inspektora i novih službenika, koji će raditi u sektoru mobilnosti radne snage. Program je održan u Zagrebu od 2. do 4. srpnja 2024. godine, a uz sudionike i polaznike sudjelovali su i predstavnici nacionalnih tijela iz svih država članica.

Polaznici trenažnog programa stekli su sveobuhvatan pregled ključnih tema, kao što su socijalna prava i mobilnost radnika unutar granica Europske unije, koordinacija socijalnog osiguranja, upućivanje radnika i transnacionalna suradnja, dok je poseban naglasak stavljen na praktične primjere transnacionalne suradnje u koordiniranju zajedničkih inspekcijskih aktivnosti.

Program je sadržajno nastavljen na prethodna izdanja i uključivao je interaktivne simulacije i video upute o inspekcijama cestovnog prometa, s ciljem edukacije sudionika o temeljnim znanjima i praktičnim vještinama, relevantnim za njihovo područje djelovanja.

Drugog dana obuke predstavnici organizacije ELA za sudionike Programa održali su simulacijsku nastavu inspekcije, kao metodu učenja, dok su službenici Inspekcije cestovnog prometa resornog Ministarstva izveli praktičnu simulaciju, kako bi sudionici stekli neposredan uvid u primjer realizacije zajedničke inspekcije u sektoru cestovnog prometa, na konkretnim primjerima te u stvarnom vremenu.