Potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao radove na obnovi pruge Zabok – Krapina i radove na cesti Velika Ves – Krapina

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u utorak, 16. srpnja 2024. godine u Krapini gdje je obišao radove koji se izvode u sklopu projekta obnove dionice željezničke pruge Zabok - Krapina, koja se nalazi na regionalnoj pruzi Zabok - Đurmanec - državna granica.
 
„Radovi idu svome kraju. Ukupna dionica je duljine 16 kilometara“, izjavio je prilikom obilaska radova potpredsjednik Vlade i ministar Butković te je dodao kako vrijednost projekta iznosi 16 milijuna eura, a radovi bi trebali biti gotovi s 31.8. i u devetom mjesecu bi trebali početi prometovati vlakovi. „Onda će se na novu prugu koja je napravljena Zabok - Zaprešić nadovezivati vlakovi ovdje iz Krapine i skratit ćemo vrijeme putovanja ljudima obnovom ove pruge iz Krapine prema Zagrebu“, nastavio je istaknuvši kako je HŽ Infrastruktura raspisala natječaj i za obnovu krapinskog kolodvora. „To je poseban postupak. Javni natječaj je u tijeku, tako da će se, nakon rekonstrukcije pruge, obnoviti i zgrada kolodvora ovdje u Krapini“, istaknuo je Butković te naglasio kako je sada, kada se govori o obnovi željezničke infrastrukture, desetljeće ulaganja u željeznicu i da su nam na raspolaganju velika sredstva iz europskih fondova. „Budući da smo završili uglavnom autocestovnu, pomorsku, zračnu, govorim o zračnim lukama, infrastrukturu, bit će koncentrirana na željeznicu i negdje do 2030-te godine više milijardi eura će biti ulagano u željezničku infrastrukturu“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković pojasnivši kako se sredstva Europske unije neće moći koristiti na svim dionicama jer europski fondovi financiraju samo osnovne pravce te obnovu željezničke i izgradnju infrastrukture na njima. Također je dodao kako je, što se tiče lokalnih i regionalnih pruga, potpisan ugovor sa Europskom investicijskom bankom u iznosu od 900 milijuna eura i ta sredstva će se trošiti sukladno nabavama i natječajima, koje već sada raspisuje HŽ Infrastruktura, za obnovu oko 500 kilometara lokalnih i regionalnih pruga. „Taj snažan investicijski ciklus i veliki radovi u obnovi željezničke infrastrukture su krenuli“, naglasio Butković osvrnuvši se na završetak obnove pruge Zabok - Krapina te dodavši kako će se razgovarati i sa HŽ Putničkim prijevozom oko bolje povezanosti Krapine sa Zagrebom.
 
Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić podsjetio je kako su prošle godine na ovom području, zbog dotrajalosti pruge, morali smanjiti brzinu prometovanja vlakova sa 40 kilometara na 20 km/h. „Ja bih rekao promptnom reakcijom gradonačelnika i HŽ Infrastrukture i, naravno, uz dobru volju Ministarstva, uspjeli smo osigurati dodatnih 15 milijuna eura u našem proračunu što je omogućilo da, odmah nakon usmenog dogovora u Ministarstvu, idemo u taj projekt, raspišemo natječaj, ugovorimo radove već u srpnju prošle godine“, izjavio je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Kršić istaknuvši kako je projekt u završnoj fazi te da će u rujnu pustiti u promet punu brzinu, znači 80 km/h. „Obnovili smo sve prijelaze preko pruge u smislu popločenja. Osim toga, radimo na području županije i modernizaciju 17 željezničko-cestovnih prijelaza“, nastavio je dodavši kako je u prošlih pet godina modernizirano i još 16.
 
Nakon obilaska radova na željezničkom kolodvoru u Krapini, potpredsjednik Vlade i ministar Butković zajedno je sa predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem obišao i radove koji se izvode u okviru treće faze izgradnje državne ceste Zabok - Krapina, točnije dionice od Velike Vesi do Krapine, u duljini od 2,36 kilometra. „Negdje oko 7 milijuna eura je vrijednost ovih radova i trebalo bi sve biti gotovo u studenom“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuvši kako je projekt u završnoj fazi te će time praktički u cijelosti završiti izgradnja ceste Krapina - Zabok, čime se rješava i prometnu povezanost, kad govorimo o cestovnoj infrastrukturi na ovom području. Osvrnuvši se na druge projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji, Butković je izjavio kako je završetak brze ceste do Marije Bistrice u natječaju te da će se raspisati natječaj i za obnovu državne ceste D207. „Obnova svih državnih cesta, sukladno potrebama u Krapinsko-zagorskoj županiji, ide dobro i mislim da možemo biti zadovoljni.“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.
 
Dodajmo kako je prije obilaska radova projekta željezničke i cestovne infrastrukture u Krapini, potpredsjednik Vlade i ministar Butković sudjelovao na sastanku sa gradonačelnikom Grada Krapine Zoranom Gregurovićem, s kojim je i obišao radove navedenih projekata.

Najave