Brisanje plovila po službenoj dužnosti zbog nepodmirenih naknada

Sukladno odredbama Pomorskog zakonika, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donosi rješenja o brisanju jahti i brodica iz Upisnika brodova Republike Hrvatske čiji vlasnici nisu platili naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja dvije godine uzastopce.
 
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na svojim službenim web stranicama objavljuje Popis brodica i jahti za koje je evidentiran nepodmireni dug za posljednje dvije godine.

Vlasnici plovnih objekata dužni su pravovremeno plaćati svoje račune za godišnje naknade. U svakom trenutku postoji mogućnost kontaktirati nadležnu Lučku kapetaniju u kojoj je brodica upisana i informirati se o eventualnom dugovanju. Lučke kapetanije odnosno ispostave lučkih kapetanija su ovlaštene izdavati Kartice plovila koje sadrže sve potrebne podatke za plaćanje dugovanja. Također možete provjeriti svoje uplate na e-mail adresi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture: prigovor@pomorstvo.hr.

Pravilnikom o naknadi za sigurnost plovidbe (NN 116/2016) propisana je obveza prijave nezaprimanja računa za naknade do dana 31.01. za prethodnu godinu. Dakle, ako do dana 31.01. niste zaprimili račune za naknade za prethodnu godinu obvezni ste to prijaviti na mail adresu: prigovor@pomorstvo.hr nakon čega će Vam biti dostavljeni računi. Neplaćanje naknada zbog nezaprimanja računa nije opravdan razlog za ulaganje prigovora nakon donošenja rješenja o brisanju jahte i brodice.

Brodice i jahte koje su brisane radi neplaćanja naknada mogu se upisati u Upisnik brodova pomoću obrasca zahtjeva za prvi upis, a prethodno moraju zadovoljiti uvjete za prvi upis koji su detaljno objašnjeni na sljedećim poveznicama:
 
Brisanu jahtu i brodicu se može vratiti u Upisnik brodova isključivo na temelju zahtjeva za prvi upis jahte i brodice te udovoljavanju uvjeta za prvi upis.

U slučaju da je vaša jahta ili brodica brisana iz Upisnika brodova molimo da se obratite nadležnoj lučkoj kapetaniji odnosno ispostavi lučke kapetanije zbog prvog upisa.