Potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao radove obilaznice Preloga i nazočio potpisivanju ugovora za projekt obilaznice Nedelišća i Pušćina

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u četvrtak, 27. lipnja 2024. godine u radnom posjetu Međimurskoj županiji, koji je započeo u Prelogu održavši sastanak s gradonačelnikom Grada Preloga Ljubomirom Kolarekom.
 
Nakon održanog sastanka potpredsjednik Vlade i ministar Butković zajedno je sa gradonačelnikom Kolarekom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem i predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem obišao radove projekta „Sjeverna obilaznica grada Preloga“. „Obišli smo jedan od većih infrastrukturnih cestovnih projekata u Međimurskoj županiji. To je izgradnja obilaznice Preloga koja ide dobro“, izjavio je Butković te dodao kako je vrijednost projekta nešto malo više od 9 milijuna eura. Također je naglasio kako se radi o jako bitnom projektu za razvoj i grada i županije u smislu rasterećenja postojeće ceste i povećanja sigurnosti, ali i otvaranja mogućnosti da se izgradnjom nove obilaznice grada Preloga otvaraju i nove radne zone. „U cijeloj Hrvatskoj, ne samo ovdje u Međimurju, Hrvatske ceste intenzivno rade na rasterećenju postojećih državnih cesta kojim se zapravo i sami centri mjesta ili gradova rasterećuju i tu je jako bitna, što sam i naglasio, sigurnost cestovnog prometa“, istaknuo je zahvalivši gradonačelniku i županu, a posebno Hrvatskim cestama koje razvijaju ovakve i slične projekte.
 
Nakon Preloga, potpredsjednik Vlade i ministar Butković u Nedelišću je, zajedno s međimurskim županom Posavcem i načelnikom Općine Nedelišće Nikolom Novakom, prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju Obilaznice Nedelišća i Pušćina između Hrvatskih cesta i odabranog izvođača radova. Projekt izgradnje obilaznice vrijedan je više od 22 milijuna eura (bez PDV-a), s rokom izvršenja od 24 mjeseca, a predviđena je izgradnja prometnice duljine 6,34 km kojom će se rasteretiti promet u naseljima Nedelišće i Pušćine te će se povećati sigurnost u prometu kako mještana tako i svih sudionika prometa. „Drago mi je da danas svjedočimo važnom potpisivanju koje će označiti početak realizacije dugoočekivane obilaznice Nedelišća prema Varaždinu. Znamo koliko je ovaj projekt važan za Nedelišće i Pušćine“, izjavio je prilikom potpisivanje ugovora potpredsjednik Vlade i ministar Butković te dodao kako je ovo značajan projekt koji će pozitivno utjecati na prometno rasterećenje centra ovih naselja, budući da su to jedne od najkritičnijih dionica na dionici od Čakovca i Varaždina. Osvrnuvši se i na druge projekte koje Hrvatske ceste provode u Međimurskoj županiji Butković je spomenuo i one koji su u planu, kao što su sjeverna obilaznica Čakovca, obilaznica Šenkovca te novi most preko Drave na spoju Varaždin - Čakovec.
 
Radni posjet Međimurskoj županiji potpredsjednik Vlade i ministar Butković završio je u Murskom Središću gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće povodom obilježavanja Dana Grada, kao i na svečanom otvorenju Sokolskog doma. U prigodnom obraćanju okupljenima osvrnuo se na obilazak radova projekta obilaznice Preloga i potpisivanje ugovora za izgradnju obilaznice Nedelišća i Pušćina, samo neke od trenutnih, i budućih, projekata koje Hrvatske ceste provode u Međimurskoj županiji, a kojima će se osigurati rasterećenje prometa i otklanjanje, odnosno izmještanje prometa iz samih središta, čime će se uvelike poboljšati sigurnost prometa, kao i njegova funkcionalnost. Uz projekte cestovne infrastrukture potpredsjednik Vlade i ministar Butković spomenuo je i željeznički promet te je podsjetio kako je u tijeku obnova dionice Donji Kraljevec - Kotoriba, zatim od Kotoribe do državne granice i od državne granice do Čakovca, kao i natječaj za radove na obnovi dionice pruge Kloštar - Koprivnica - Varaždin i dionice Varaždin - Čakovec. Također je naglasio kako je jedan od ključnih preduvjeta za razvoj svakoga kraja i postojanje interneta većih brzina te  da se, uz pomoć europskih sredstava, radi i na razvoju širokopojasne infrastrukture za područje grada Murskog Središća te općina Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj Na Bregu, Sveti Martin Na Muri, Šenkovec i Štrigova, a putem Ministarstva se sufinanciraju  i troškovi vezani uz skele za prijevoz putnika i roba na unutarnjim vodama, za što su potpisani ugovori s općinama Sveti Martin na Muri, Mursko Središće i Podturen. Potpredsjednik Vlade i ministar Butković zaključno je istaknuo kako su svi spomenuti projekti pokazatelj kako je ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske jedna od važnijih odrednica politike Vlade Republike Hrvatske te kako se ustrajno radi na realizaciji svih projekata kojima će se to ostvariti.

Najave