Potpisan ugovor za projekt rekonstrukcije i dogradnje luke u Novom Vinodolskom

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 24. lipnja u Novom Vinodolskom gdje je, zajedno s ravnateljem Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimirom Antićem, potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale „Podbaran“.
 
„Drago mi je da smo danas ovdje u Novom Vinodolskom na svečanom potpisivanju ugovora o rekonstrukciji i dogradnji primarnog lukobrana i popločenja Podbarana, projekta kojeg je kandidirala Županijska lučka uprava na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture,“ izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasivši kako su svi ovakvi i slični projekti financirani s 85 posto europskih sredstava i 15 posto nacionalnih, tako da su praktički ovo projekti koji će imati 100-postotno financiranje. Zahvalivši Županijskoj lučkoj upravi i ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimi Erliću, Butković je istaknuo kako je to sve dio velikog investicijskog ciklusa koji je pokrenula Vlada Republike Hrvatske u kojem se više od 400 milijuna eura ulaže u obnovu luka, riva, lukobrana, općenito u izgradnju i obnovu lučke infrastrukture.
 
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i dogradnje luke u Novom Vinodolskom prvi je ugovor kojim započinje dodjela sredstava za lučku infrastrukturu iz nove financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027., a ugovor je, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i ravnatelja Antića, potpisao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić. Navedenim ugovorom Županijskoj lučkoj upravi Novi Vinodolski dodijeljeno je više od 15,5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz sredstava Europske unije i Državnog proračuna, dok će preostali iznos od 1,3 milijuna eura - do pune vrijednosti projekta, financirati Grad Novi Vinodolski i Županijska lučka uprava.
 
„Nakon ovog potpisivanja Županijska lučka uprava će raspisati javni natječaj o odabiru izvoditelja i, ako bude sve u redu, možemo očekivati na jesen, odnosno do kraja godine početak radova, što je zaista velika stvar“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako će se nastaviti s evaluacijom projekata i donošenjem odluka te će se krenuti u potpisivanje novih ugovora.
 
Projektom rekonstrukcije i dogradnje luke u Novom Vinodolskom doprinijet će se gospodarskom razvoju grada Novog Vinodolskog, a u sklopu projekta će se dograditi primarni lukobran u luci, uz parterno uređenje obale Podbaran u centru grada, kako bi se osigurala zaštita akvatorija, omogućila sigurnost veza i šireg obalnog područja, ali i povećao broj komunalnih vezova.
 
Dodajmo kako su potpisivanju ugovora, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, ravnatelja Antića i ministra Erlića, nazočili i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.

FOTO: MRRFEU

Pisane vijesti