Koordinirane aktivnosti na uklanjanju onečišćenja mora i morskog okoliša provode se kod Medulina

Dojava o onečišćenju mora i morskog okoliša u medulinskom akvatoriju zaprimljena je u pulskoj Kapetaniji jutros, 9. lipnja oko 10.00 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka.

Službenici LK Pula na poziciji kod rta Kamenjak ustanovili su onečišćenje mora, koje se nošeno morskom strujom nakuplja uz morsku obalu medulinskog akvatorija, odnosno, u obalnom području od mjesnog kampa u mjestu Stupice do uvale Lokve, pa do otočića Trumbuja.

Pokrenuta je koordinirana akcija sprječavanja daljnjeg onečišćenja i sanacija obale ograničavanjem onečišćenja mora.

Uz pomorske jedinice iz sastava LK Pula, trenutno su u koordinirane aktivnosti na sprječavanju, ograničavanju te sanaciji nastalog onečišćenja angažirana javna vatrogasna i dobrovoljna vatrogasna društva te brojne druge službe.

U dogovoru s Obalnom stražom RH angažiran je zrakoplov za potrebe zračnog traganja, kojim se nadlijeće cijelo područje.

Uvala Lokve zatvorena je za pomorski promet, a kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje okoliša od početka incidenta započelo se s postavljenjem brana između uvale Lokve i mjesnoga kampa u mjestu Stupice, a koje su u potpunosti povezane u 16.00 sati, čime je spriječen eventualni daljnji prodor onečišćenja do obale.

Aktivnosti na sanaciji i sprječavanju daljnjeg onečišćenja se nastavljaju, a Lučka kapetanija Pula će u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša, provesti istražne radnje u cilju utvrđivanja uzroka onečišćenja.

Pisane vijesti