Vlada RH: Usvojen prijedlog Zakona o povlasticama u prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

Vlada je na današnjoj sjednici po hitnom postupku uputila donošenje prijedloga Zakona o povlasticama u prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Riječ je o zakonu koji će osobama s invaliditetom koje ostvaruju povlastice u prometu omogućiti da na jednom mjestu imaju uređena prava iz područja mobilnosti. Kroz ovaj zakonski prijedlog će se ujedno i uspostaviti informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte. Putem iskaznica osobe s invaliditetom moći će lakše ostvarivati trenutna prava koja imaju u području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i na olakšice kod registracije automobila, povlašteni prijevoz u pomorskom prometu i dr.

Zakonom su u pravilu zadržana ista prava iz postojećeg Zakona a iskaznici će se izdavati  bez naknade te se samim time olakšava ostvarivanje prava za sve korisnike povlastica u prometu. Financijska sredstva za uspostavu novog sustava te za izdavanje iskaznica su osigurana projektom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. (NPOO) „Unapređenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti.

Vijesti iz medija