Potpredsjednik Vlade i ministar Butković na panel diskusiji "Mladi u turizmu"

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na panel diskusiji „Mladi u turizmu“, koja se održala u utorak, 16. svibnja 2023. godine u Opatiji na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Panel su organizirali Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Savjet mladih Primorsko-goranske županije i Studentski zbor FMTU-a, a okupio je stručnjake iz turizma i obrazovanja koji su raspravljali o izazovima i perspektivama mladih u turizmu.
 
Tijekom svog sudjelovanja u panelu potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture je naglasio kako bez dobre prometne infrastrukture nema dobrih rezultata u turizmu. „Ova godina je u najavi kao rekordna i u tom smislu i u prometu treba napraviti sve da su gužve što manje, prometnice što sigurnije i da se svi koji dolaze u Hrvatsku, ovdje osjećaju sigurno“, izjavio je Butković dodavši kako smo u tom smjeru u proteklih dvadeset godina jako puno napravili te da smo jedna od rijetkih zemalja koja je u kratkom roku izgradila oko 1.000 kilometara autocesta, bez kojih ne bismo imali ovako razvijen turizam.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je činjenicu kako je u dva mandata aktualne Vlade uloženo 3,5 milijardi eura u prometnu infrastrukturu, da su izgrađene tri zračne luke – u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku – te da se nikad nije više ulagalo u luke i lučku infrastrukturu. Nadalje se osvrnuo na neke od projekata u prometnoj infrastrukturi, kao što su čvor Matulji i druga cijev Tunela Učka, koja bi trebala biti u funkciji sljedeće godine.
 
Odgovarajući na pitanje kakav turizam Hrvatska treba, potpredsjednik Vlade je izjavio kako smatra da se Hrvatska nije okrenula masovnom turizmu i da se u posljednje vrijeme značajno podigla razina ponude i investicija. „To je veliki izazov, treba biti jako pametan. Tu je jako bitna lokalna samouprava koja kroz svoje prostorne planove planira što će biti s turizmom, ali i Strategija koju je donijelo Ministarstvo turizma koja je dobro izbalansirana u smislu očuvanja resursa i ljepota, a s druge strane dovođenja što boljih turista“, nastavio je Butković osvrnuvši se i na najavljenu poreznu reformu, navodeći kako neće biti udar na lokalnu samoupravu.
 
Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića na panelu su, između ostalih, sudjelovali i dekanica FMTU-a prof. dr. sc. Sandra Janković, član uprave ACI-ja Josip Ostrogović te direktorica Turističke zajednice (TZ) Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov.

(FOTO: HINA)


Vijesti iz medija