„Konferencija o upravljaju brodskim otpadom“ održana za dionike pomorskog prometnog pothvata u morskim lukama

Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici lučkih kapetanija, lučkih uprava, tijela koja upravljaju lukama posebne namijene, operatori lučkih uređaja za prihvat otpada, pomorski agenti te drugi dionici pomorskog prometnog pothvata u morskim lukama.

Konferencija u organizaciji Uprave sigurnosti plovidbe održana je 28. ožujka u Kongresnoj dvorani Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a uvodne govore sudionicima održali su Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva i kap. Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe, nakon čega su uslijedila tematska predavanja predstavnika Uprave sigurnosti plovidbe, Pomorskog fakulteta u Rijeci te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na temu odredbi Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske (NN, br. 72/2021) o lučkim uređajima za prihvat otpada, planovima za prihvat i rukovanje otpadom u lukama, razmjeni informacija o brodskom otpadu, predviđenim izuzećima, sustavu naknada te pitanjima iz propisa koji uređuju gospodarenje otpadom na kopnu.

Nakon stručnih predavanja sudionici su u praktičnom dijelu konferencije imali mogućnost na neposredan i konstruktivan način uspostaviti dijalog s predavačima, poglavito u pitanju pojašnjenja pojedinih odredbi navedenog Pravilnika.

Pisane vijesti