Prva brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu prošla testiranja

Ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić boravio je, u petak, 3. veljače 2023. godine u Šibeniku gdje je nazočio testiranju prve od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima.
 
Projekt gradnje i opremanja šest brodica, koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu, vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna i sufinanciran je sredstvima Europske unije, a ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca.
 
"Ovo je velika referenca za ovo brodogradilište i olakšanje nama što se imamo na koga osloniti i za gradnju i za remont ovakvih brodova", rekao je ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kapetan Orlić, a direktor Iskra brodogradilišta Šibenik Roko Vuletić najavio je skoru isporuku prve brodice, dok će preostalih pet biti isporučeno do kraja godine.
 
Brodice, čiji je projekt izradila hrvatska podružnica američke kompanije Metal Shark, primaju tri člana posade i devet osoba. Duljinom trupa od 15 metara u idealnim uvjetima moći će postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova te će, osim za hitne slučajeve prijevoza bolesnika sa otoka na kopno, biti korištene i za traganje i spašavanje na moru. Posadu i održavanje brodice osigurat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te će kod svakog prijevoza bolesnika na brodici biti ukrcan i tim hitne medicinske pomoći.
 
Podsjetimo kako su Ugovor o javnoj nabavi, u listopadu 2021. u Gaženici, potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i Zajednica ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i Iskra brodogradilište.
 
IZVOR: HINA/MMPI

Testiranje brodice >>> video

Pisane vijesti