Potpisani ugovori s izvođačima radova za sanaciju prometnica oštećenih u potresu u Zagrebačkoj županiji

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je, u utorak, 31. siječnja 2023. godine, na svečanosti potpisivanja ugovora s izvođačima radova za vraćanje u ispravno radno stanje prometne infrastrukture oštećene u potresu na području Zagrebačke županije.

Ugovori vrijedni 28,5 milijuna eura potpisani su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a s izvođačima radova ih je potpisao Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, koja je nositelj ovog projekta sufinanciranog bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU.

Uoči potpisivanja ugovora potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković rekao je kako je dobro da se, osim Sisačko-moslavačke županije, koja je uvijek najviše u fokusu i Grada Zagreba, stvari popravljaju i obnavljaju u drugim županijama koje su pogođene potresom. Pojasnio je kako je javni poziv raspisan 24. studenog prošle godine te da će se danas, nakon što je Županijska uprava za ceste provela javnu nabavu, potpisati ugovor sveukupne vrijednosti 28,5 milijuna eura. „Ovim projektom će se sanirati 35 klizišta, 32 mosta i propusta te 29 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 60 kilometara“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar istaknuvši kako se radi o velikom infrastrukturnom zahvatu u Zagrebačkoj županiji.

Nadalje, podsjetio je kako je Ministarstvo, kada se govori o prometnoj infrastrukturi u okviru Fonda solidarnosti EU, ugovorilo 39 projekata vrijednosti oko 108 milijuna eura i da su nekoliko puta raspisani javni pozivi te da su od toga 24 ugovora za petrinjski potres ukupne vrijednosti 56,6 milijuna kuna i 15 ugovora za zagrebački potres u iznosu od oko 51 milijun kuna. „Mi smo do 30. siječnja ove godine isplatili oko 43 milijuna eura, što za petrinjski što za zagrebački potres“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako očekuje da će po pitanju prometne infrastrukture država biti u stopostotnoj realizaciji i da će se potrošiti dostupna sredstva.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da se obnova može podijeliti u dva dijela: obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada, te privatnih kuća i privatne imovine.

Za obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada osigurano je nešto više od milijarde eura, od čega 683 milijuna eura za sanaciju posljedica zagrebačkog potresa i 319 milijuna eura za sanaciju posljedica petrinjskog potresa.

Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić je kazao i da je s 15. siječnjem utrošeno 392 milijuna eura od spomenute milijarde eura i da je taj novac potrošen i za sanaciju posljedica i petrinjskog i zagrebačkog potresa. Dodao je kako vjeruje da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture limit i alokaciju koja im je dodijeljena i za jedan i za drugi potres ne samo potrošiti, nego i da će popraviti ukupan sustav kompletne infrastrukture u dijelu koji se odnosi na županijske ceste. Nadalje je istaknuo je kako je odmah po njegovu imenovanju u Sabor upućen novi zakon o obnovi, te da su skraćene procedure obzirom da je, kazao je Bačić, značajno smanjen broj sudionika od kada se podnosi zahtjev pa do izgradnje odnosno obnove pojedinog objekta. Isto tako, rekao je i da je značajno smanjen broj dokumenata i akata koji sudjeluju u procesu obnove, a najavio je i kraći rok za procese javne nabave, podsjetivši da je rok za potrošnju sredstava 30. lipnja ove godine.

Dodajmo kako su, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića i potpisnike ugovora, na svečanosti sudjelovali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.
 
IZVOR: HINA/MMPI

Najave